23 mei 2024
Thumbnail voor Nederlanders in India kunnen nog gewoon terug naar huis, want het vliegverbod is geen vliegverbod

Nederlanders in India kunnen nog gewoon terug naar huis, want het vliegverbod is geen vliegverbod

SCHIPHOL - Op sociale media verschijnen berichten van enigszins paniekerige Nederlanders en in Nederland wonende Indiase expats, die nu in India zijn en zich afvragen of ze nog wel naar huis kunnen. Het antwoord is: ja. Het vliegverbod dat per vanavond 18 uur wordt ingevoerd, is door alle uitzonderingen namelijk geen echt vliegverbod.


De term ‘vliegverbod’ suggereert ten onrechte dat passagiersvluchten uit India niet meer welkom zijn. KLM blijft gewoon passagiersvluchten uitvoeren vanuit India en dat is volkomen legaal. Het enige dat veranderd is, is dat er een beperktere groep passagiers mee mag. Onder meer Nederlanders, Nederlandse ingezetenen en Schengen-inwoners op doorreis mogen nog wel mee.

“KLM houdt zich aan de travel ban en vervoert alleen passagiers die tot de uitzonderingscategorieeën behoren en vracht vanuit India naar Nederland”, zo bevestigt de luchtvaartmaatschappij tegenover deze site. Hieronder de volledige lijst met uitzonderingen op het vliegverbod, zoals afkomstig van de website van de Rijksoverheid:

  • Medisch personeel, patiënten en personeel dat noodzakelijk is voor de bestrijding van COVID-19.
  • Zeevarenden in het bezit van een zeemansboekje zijn uitgezonderd als zij in uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen. De uitzondering geldt niet voor zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart.
  • Vervoer van personeel van en naar boorplatformen, gelegen op het grondgebied van Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
  • Personeel dat werkzaam is in de luchtvaartsector en dat daarvoor reist in uitoefening van hun beroep.
  • Reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Dit geldt ook voor ingezetenen van Nederland (houders van een geldige verblijfsvergunning: een verblijfsvergunning is een vergunning, die een vreemdeling het recht geeft in Nederland te verblijven). En ook voor onderdanen en/of ingezetenen van de EU/Schengenlanden als zij binnen de EU/Schengen op doorreis zijn. Voor deze categorie geldt dat Nederland niet het einddoel mag zijn. De Nederlandse overheid organiseert geen repatriëringsvluchten.

Vanwege deze uitzonderingen blijft KLM ook passagiersvluchten uitvoeren uit andere landen met een vliegverbod, zoals Zuid-Afrika en verschillende landen in Zuid-Amerika. Het risico dat er op die vluchten besmette passagiers zitten is erg klein, want er geldt een testverplichting. Reizigers die zich niet hebben laten testen mogen niet mee aan boord en dat wordt grondig gecontroleerd.

In het persbericht over het Indiase vliegverbod schrijft de Rijksoverheid: “Voor Nederlanders die niet kunnen terugkeren uit India, geldt het advies een veilig onderkomen te zoeken”. Maar dat is dus nogal een overbodig advies: Nederlanders kunnen gewoon terugkeren, zowel met rechtstreekse vluchten als met een overstap elders. Geen reden voor paniek.