19 juli 2024
Thumbnail voor Nederlanders in Israël kunnen woensdag met defensievliegtuig terug, donderdag mogelijk met KLM

Nederlanders in Israël kunnen woensdag met defensievliegtuig terug, donderdag mogelijk met KLM

MUSCAT - Nederlanders in Israël worden vanaf woensdag gerepatrieerd. Ze kunnen woensdag met een vliegtuig van Defensie naar huis en donderdag waarschijnlijk met een toestel van KLM, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Ongeveer tweehonderd mensen zouden voorlopig in aanmerking komen.


Nederlanders in Israël die het land sinds de terreuraanval van zaterdag en het daaropvolgende geweld willen verlaten waren tot dusver op zichzelf aangewezen. Maar "de afgelopen dagen bleek het steeds moeilijker om een vlucht naar huis te boeken", constateerde Bruins Slot. Ze besloot daarom toch "de repatriëring te faciliteren" van Nederlandse scholieren, studenten en andere reizigers die in Israël dreigden te stranden.

Er vertrekt woensdag een militaire vlucht uit Eindhoven om Nederlanders op te halen, laat minister Kajsa Ollongren (Defensie) weten. Het toestel komt waarschijnlijk ook weer aan op Eindhoven. Als de omstandigheden het toelaten volgt er donderdag een charter van KLM. "Heel fijn dat zowel Defensie als KLM zich zo bereidwillig hebben getoond", zegt Bruins Slot.

A330MRTT
Voor de militaire vlucht wordt een Airbus A330 ingezet van de Multinational Multirole Tanker Transport (MRTT) Unit, die is gestationeerd op vliegbasis Eindhoven. Het vliegtuig biedt plaats aan 267 passagiers en 45 ton vracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat inventariseren hoeveel mensen met een Nederlands paspoort van deze mogelijkheid gebruik willen maken, meldt het ministerie.

Het gaat om een eerste vlucht, schrijven de ministers Bruins Slot en Ollongren aan de Tweede Kamer. Er wordt onderzocht of hierna meer militaire en civiele vluchten kunnen worden ingezet.

Bijna alle niet-Israëlische luchtvaartmaatschappijen hebben hun lijndiensten naar Israël inmiddels gestaakt, op enkele uitzonderingen na. Daardoor wordt het lastiger om nog per lijnvlucht Israël te verlaten. De vluchten van El Al naar Schiphol en andere Europese steden zitten vol.