17 april 2024
Thumbnail voor Nederlandse reizigers geëvacueerd van Maui vanwege bosbranden

Nederlandse reizigers geëvacueerd van Maui vanwege bosbranden

SCHIPHOL - Het Nederlandse Exit Reizen heeft zo'n vijftien vakantiegangers geëvacueerd van het door hevige bosbranden geteisterde Hawaïaanse eiland Maui. Zij zijn allemaal veilig en zonder gezondheidsproblemen naar een eiland in de buurt gebracht of naar huis gevlogen. Die keuze was aan de mensen zelf, zegt Exit Reizen-directeur Carmen de Vries.


De reizen van een even grote groep mensen zijn voor de komende dagen aangepast om de bosbranden te ontlopen. Het in Hawaï gespecialiseerde Exit Reizen, met zowel Nederlandse als Duitse klanten, heeft ook daarna nog regelmatig bezoeken aan Maui gepland staan. Exit Reizen kijkt de komende dagen of die kunnen doorgaan. Op Maui woeden al een paar dagen grote natuurbranden, waardoor zeker 55 mensen om het leven zijn gekomen.

Pacific Island Travel
Ook Pacific Island Travel is dag en nacht in de weer geweest om Nederlandse reizigers weg te halen van Maui, vertelt general manager Jurgen Pol. Het reisbureau had zo'n vijftien klanten in hotels op het eiland zitten, voornamelijk in de kustplaatsen Kaanapali, Kihei en Wailea. Zij zijn overgebracht naar de omliggende eilanden.

Hechte communities
Het reisbureau biedt tot zeker eind augustus geen reizen aan naar Maui om de lokale bevolking ruimte te geven voor de verwerking en de wederopbouw. "Het zijn hechte communities daar. Iedereen heeft wel familie die geraakt is", zegt Pol. Vanaf september hoopt Pacific Island Travel weer naar Maui te gaan. "Nu is er een moment van rouw, maar het eiland leeft van toerisme. Hoe wrang het ook is, er moet geld worden verdiend."

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken "houdt de situatie op Hawaii nauwlettend in de gaten". Aan het reisadvies voor de Amerikaanse staat is de waarschuwing toegevoegd dat er een hoog risico is dat er meer bosbranden ontstaan en dat de situatie snel kan veranderen. Er is bij het ministerie een enkel hulpverzoek binnengekomen voor het verschaffen van vervangende reisdocumenten. SOS International zegt geen hulpverzoeken te hebben gekregen.