14 juni 2024
Thumbnail voor Nog steeds verweesde koffers op Schiphol, wel ‘aanzienlijk minder’

Nog steeds verweesde koffers op Schiphol, wel ‘aanzienlijk minder’

SCHIPHOL - Op Schiphol staan nog steeds verweesde koffers, maar het zijn er wel "aanzienlijk minder" dan afgelopen zomer. Volgens de luchthaven worden er de laatste weken meer koffers nagezonden naar hun eigenaren dan dat er nieuwe bijkomen.


De ruimte waar de koffers staan ziet er "netter en leger" uit, benadrukt een woordvoerder. Onlangs heeft het vliegveld volgens hem nog een "grote inhaalslag" kunnen maken. Een precies aantal achtergebleven koffers wil hij evenwel niet noemen.

Op het hoogtepunt van de Schipholdrukte in de zomer stonden zo'n 8000 tot 10.000 koffers zonder eigenaar op de luchthaven. Die achterstand werd in de weken daarop al voor een groot deel ingelopen. Het laatst gemelde cijfer van Schiphol was 1500 weeskoffers medio juli.

Er zijn meerdere oorzaken voor de kofferproblematiek, werd destijds gezegd. Zo kampt Schiphol met krapte op de arbeidsmarkt. Door gebrek aan personeel lukte het minder goed om koffers op tijd aan boord te krijgen.

Het personeelsgebrek op de luchthaven is niet weg, maar de laatste tijd zijn de hoeveelheden af te handelen koffers wel iets lager. Op Schiphol gelden inmiddels al maanden beperkingen voor het dagelijkse aantal vertrekkende reizigers.

Dat er nog steeds koffers zijn die verweesd op het vliegveld achterblijven, komt volgens Schiphol vooral door verstoringen op andere luchthavens. Als een vlucht vertraagd binnenkomt of niet alle bagage aan boord heeft, lukt het niet altijd om alle koffers op tijd bij de eigenaar te krijgen. Als dat een overstapper is dan is hij of zij vaak al weer met een andere vlucht vertrokken en moet de koffer worden nagezonden.