3 maart 2024
Thumbnail voor NS zet plannen voor nachttrein naar Zwitserland door

NS zet plannen voor nachttrein naar Zwitserland door

UTRECHT - Als het aan NS en de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse Spoorwegen ligt kunnen reizigers vanaf eind 2021 of begin 2022 dagelijks per nachttrein naar Zürich reizen. Het plan is om elke avond te vertrekken vanuit Amsterdam en via het Rhein-Ruhrgebied en Basel ’s ochtends aan te komen in Zürich, en vice versa.


Zürich en Basel zijn populaire bestemmingen voor zowel vrijetijd als zakelijke reizen. Reizigers naar Zürich moeten nu nog meerdere keren overstappen in bijvoorbeeld Hannover of Frankfurt. Vanaf Basel en Zürich kunnen reizigers doorreizen naar verdere bestemmingen in Zwitserland en Italië.

Reizigers kunnen met deze nachttrein ook meereizen tot aan bijvoorbeeld het Rhein-Ruhrgebied (onder andere Düsseldorf en Keulen). Zo vormt deze nachttrein direct een extra verbinding aan de randen van de dag tussen Nederland en populaire steden in het Rhein-Ruhrgebied.

Hiermee geeft de nachttrein ook invulling aan de ambities uit de actie-agenda luchtvaart-spoor. Dit als aanvulling op de bestaande 7 ICE’s per dag naar Frankfurt (waarvan er één dagelijks doorrijdt naar Basel). In Duitsland wordt deze nachttrein ook gebruikt als nacht-Intercity.

NS werkt nog met de betrokken partners alle details uit ter voorbereiding op de nieuwe nachttrein. Zoals de dienstregeling, personeelsplanning en aanpassingen aan het materieel. Volgens de voorlopige plannen vertrekt de trein om 21:59u uit Zürich en arriveert om 09:01u in Amsterdam.

Terugkeer van nachttreinen
Met de komst van de nachttrein Amsterdam – Wenen vorige maand is Nederland voor het eerst sinds 2016 weer aangesloten op het Europese netwerk van nachttreinen. De nachttrein Amsterdam - Zürich is een nieuwe treindienst die aan het Europese netwerk wordt toegevoegd.