16 juni 2024
Thumbnail voor Onderzoek ITB Berlijn: Persoonlijke veiligheid grootste prioriteit bij reizen

Onderzoek ITB Berlijn: Persoonlijke veiligheid grootste prioriteit bij reizen

BERLIJN – Reisbeursorganisator ITB Berlijn heeft samen met Statista, instituut voor marktonderzoek, het reisgedrag en de reisplannen in Duitsland, de Verenigde Staten en China onderzocht. Ondervraagden willen graag weer op reis en een groot deel heeft al een reis gepland in 2021.


Bij de ondervraagden is een positieve stemming. Het grootste gedeelte denkt al aan privéreizen en ongeveer een kwart verwacht in de komende twaalf maanden meer geld uit te geven aan reizen dan in het afgelopen jaar. In China lijkt er ook een aanzienlijke inhaalvraag naar reizen te zijn, waar bijna 50 procent van de ondervraagden denkt meer te gaan reizen zodra de pandemie van het coronavirus voorbij is. Een hoog aantal in vergelijking met 25 procent in de VS en 17 procent in Duitsland.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis speelt persoonlijke veiligheid een belangrijke rol. Uit het onderzoek blijkt dat dit zelfs zwaarder weegt in de overweging om op vakantie te gaan dan de beperkte reismogelijkheden. De helft van de ondervraagde Duitsers die niet van plan zijn om in 2021 op reis te gaan, zeggen zich niet veilig te voelen over reizen tijdens de pandemie. In de VS is dit 34 procent en in China zelfs 56 procent. De touroperators staan dit jaar dus voor de uitdaging om hun klanten een gevoel van veiligheid en welzijn te geven.

Wanneer er wordt gekeken naar de voorkeur de soorten vakanties, zegt het grootste deel een strandvakantie in overweging te nemen. Duitsers en Amerikanen vinden een bezoek aan familie en vrienden het belangrijkst, terwijl 49 procent van de Chinezen het liefst op stedentrip gaat. In tegenstelling tot de privéreizen is het grootste deel van de ondervraagden van plan om minder zakenreizen te gaan maken.

Gevraagd naar hun toekomstplannen op lange termijn, denken 35 procent van de Duitse respondenten, 38 procent van de Amerikanen en 50 procent van de Chinezen dat hun reisgedrag op lange termijn zal veranderen. Milieuoverwegingen en het coronavirus spelen hierin de grootste rol. In alle drie de landen geeft ruim meer dan de helft van de respondenten aan vaker op vakantie te gaan in eigen land.

ITB Berlijn organiseert jaarlijks de grootste toeristenbeurs voor de reisbranche. Hier worden onder andere hotels, touroperators en luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd. Normaal vindt het evenement plaats op het beursterrein in Berlijn, maar dit jaar wordt het georganiseerd als volledig virtueel evenement.