5 maart 2024
Thumbnail voor Ongevaccineerde toeristen niet meer welkom in Malta

Ongevaccineerde toeristen niet meer welkom in Malta

VALETTA - Malta verwelkomt vanaf woensdag alleen nog reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Dat zei minister van Volksgezondheid Chris Fearne vrijdag volgens persbureau Reuters. Een negatieve coronatestuitslag voldoet niet langer.


"We zullen het eerste EU-land zijn dat dit doet, maar we moeten onze samenleving beschermen", aldus Fearne op een persconferentie. Als reden hiervoor verwees hij naar het snel oplopende aantal besmettingen op de Mediterrane eilandengroep.

Door alleen nog gevaccineerde reizigers toe te laten, stapt Malta af van het concept van het Europese coronapaspoort (Digitaal Corona Certificaat) waarbij reizigers ook kunnen reizen als ze getest of recent besmet zijn geweest. EU-lidstaten hebben de vrijheid om aanvullende eisen te stellen.

"Vanaf woensdag zullen we alleen dat deel van het EU-certificaat erkennen dat mensen volledig zijn gevaccineerd", zei de minister. Er geldt een uitzondering voor kinderen jonger dan 12 jaar. Zij zijn nog steeds ongevaccineerd welkom als hun ouders gevaccineerd zijn en ze zelf negatief getest zijn.