7 september 2024
Thumbnail voor Ook op Mallorca massaal protest tegen toerisme

Ook op Mallorca massaal protest tegen toerisme

Opnieuw is in Spanje massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme. Op het vakantie-eiland Mallorca gingen zondagavond volgens de politie 20.000 mensen de straat op in hoofdstad Palma om onder het motto "Minder Toerisme, Meer Leven" hun afkeer te tonen van de toenemende excessen en een koerswijziging te eisen.

De betogers droegen spandoeken mee met teksten als "Laten we het roer omgooien en grenzen stellen aan toerisme" en "Uw luxe, onze ellende". Volgens de organisatie heeft de huidige gang van zaken Mallorca op de rand van de afgrond gebracht. Natuurlijke hulpbronnen zijn zwaar aangetast en huisvesting van de lokale bevolking wordt een steeds groter probleem.

Om de buitenlanders te wijzen op de groeiende onvrede op de Balearen waren veel protestborden in het Engels. Vorig jaar 'verwelkomden' Mallorca, Menorca en Ibiza een recordaantal van 17,8 miljoen bezoekers en de verwachting is dat het bij ongewijzigd beleid nog elk jaar zal toenemen. De eilandengroep telt nog geen 1,25 miljoen autochtone bewoners.