22 februari 2024
Thumbnail voor Oostdam: Lidstaten bepalen zelf of geel boekje geldt als reisbewijs

Oostdam: Lidstaten bepalen zelf of geel boekje geldt als reisbewijs

SCHIPHOL - In de reisbranche heerst er veel onduidelijkheid over de acceptatie van het gele boekje en de reisbeperkingen voor verschillende landen. Ook volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam is er veel verwarring. “Je moet de ontwikkelingen niet van dag tot dag bekijken, want dan raak je in paniek.”


Oostdam vertelt in gesprek met Reisbizz.nl dat de algemene stelling is dat het gele boekje geen officieel reisbewijs is. “Tot het Europese coronacertificaat er is, bepalen landen zelf of ze het gele boekje accepteren of niet. Een aantal landen deden dit al en vanochtend heeft de Franse secretaris van Toerisme bevestigd dat een stempel in het gele boekje vanaf morgen ook in Frankrijk wordt geaccepteerd als reisbewijs.”

Tijdelijke oplossing
Het gele boekje is tijdelijk een goede oplossing, maar Oostdam stelt dat het beter is als het Europese coronacertificaat wordt ingevoerd. “Het gele boekje is prima, maar het is niet de oplossing. Het is belangrijk dat er één beleid geldt en er straks niet 27 verschillende systemen zijn.”

Tot Oostdam zijn verbazing liggen de ontwikkelingen rond het Europese reiscertificaat op schema. “Hierin wordt naar onze mening gevraagd en we zijn er momenteel druk mee bezig. Zoals het er nu naar uit ziet komt het op tijd en zou het 1 juli in moeten gaan.” Volgens Oostdam pleit de ANVR er voor dat het digitale coronacertificaat ook multimodaal inzetbaar is, zoals voor vervoer met de trein of de bus.

Ondanks dat steeds meer landen geel kleuren, gaat het volgens Oostdam nog niet snel genoeg. “Er is zoveel onduidelijkheid. Dit is een hele lastige fase voor degenen die hun klanten moeten helpen.” Toch heeft Oostdam de stellige overtuiging dat heel Europa en ook een aantal bestemmingen buiten Europa komende zomer geel zijn gekleurd.

Jungle
De ANVR-voorzitter hoopt op de korte termijn meer te horen over de gratis testmogelijkheden en de eisen voor het Europese coronacertificaat. “De interesse is er bij de consument, maar door die aanhoudende onduidelijkheid worden ze weer terughoudend. Het wordt tijd dat er een einde wordt gemaakt aan de onduidelijke jungle met PCR-testen en reisvereisten.”