23 juli 2024
Thumbnail voor Oostdam: Testen voor terugkeer vanuit geel land keerzijde van besluit

Oostdam: Testen voor terugkeer vanuit geel land keerzijde van besluit

LEUSDEN - Na het goede nieuws dat de overheid het reisadviezenbeleid aanpast, heerst er vreugde in de reisbranche. Toch zit er wel een keerzijde aan het beleid. Bij terugkeer uit gele landen dienen ongevaccineerde reizigers zich te laten testen, wat eerst niet het geval was. Het risico voor reizigers om op de bestemming in quarantaine te moeten vlak voor vertrek, wordt hiermee vergroot.


In gesprek met Reisbizz.nl vertelt ANVR-voorzitter Frank Oostdam dat hij het besluit, ondanks de testverplichting, een hele goede beslissing vindt. “Het is inderdaad een keerzijde van het verhaal, maar het is een kans voor reisorganisaties om daarop in te spelen door comfort te geven en de tests aan te bieden en gericht advies te geven over het testen in het buitenland.” Volgens Oostdam is het testen in veel landen goed geregeld. “Je kan op bijna iedere hoek een test laten doen.”

Verzekeringen
Over het vergoeden van de kosten voor velengd hotelverblijf bij eventuele quarantaine in het buitenland waardoor reizigers langer op de bestemming moeten verblijven, zegt Oostdam dat dat sterk afhankelijk is van de verzekering. “In principe gelden de normale reis- en annuleringsverzekeringen wanneer een land van oranje naar geel gaat. Maar veel verzekeraars hebben gedurende de pandemie hun polissen aangepast, dus het is niet zomaar gezegd dat de kosten gedekt worden. Reisorganisaties dienen klanten dus nog steeds te wijzen op het controleren van de polis voor de vakantie zodat ze niet voor onverwachte kosten komen te staan.”

Volgens Oostdam maakt de retail zich vooral zorgen over het reizen met ongevaccineerde kinderen. Vanwege het testen voor terugkeer naar Nederland dienen ook kinderen boven de twaalf jaar een negatief testbewijs te laten zien, waardoor de kans groter wordt op een eventuele quarantaine in het buitenland. “Aan de andere kant raken wel steeds meer volwassenen gevaccineerd, dus de kans op besmetting wordt daarentegen wel weer kleiner.”

Oostdam heeft lang gelobbyd voor het veranderen van het overheidsbeleid en is blij dat het eindelijk gebeurt is. “Niet alleen vanwege het belang voor de consument, waardoor we geen knipperlichteffect meer hebben en meer rust krijgen, maar ook vanwege de status voor het reisadvies voor de lange termijn. Door het eerdere beleid van de overheid gingen steeds meer mensen zich minder aantrekken van de reisadviezen, op de langere termijn was het niet goede geweest als dit zo was gebleven.”

Te laat
Toch verwacht Oostdam geen wonder voor deze zomer. “Eigenlijk komt het besluit te laat omdat de zomer eigenlijk al is verstreken qua boekingen. Het zal wel toenemen, maar het zal het niet ineens goedmaken.” Oostdam heeft meer verwachtingen voor na de zomer en de wintermaanden. “De vraag om steun voor de reissector wordt door het besluit niet minder.”