21 mei 2024
Thumbnail voor Phuket verwelkomt vanaf 1 juli gevaccineerde toeristen zonder quarantaine

Phuket verwelkomt vanaf 1 juli gevaccineerde toeristen zonder quarantaine

BANGKOK - Wie gevaccineerd is, kan vanaf 1 juli zonder quarantaineverplichtingen naar het Thaise eiland Phuket reizen. De Thaise regering heeft daar vrijdag toe besloten. Het is een eerste stap om het toerisme in het Zuidoost-Aziatische land weer op gang te brengen.


De inwoners van Phuket krijgen voorrang bij het vaccineren. Op 1 juli moet 70 procent van de bevolking geprikt zijn, waardoor er groepsimmuniteit ontstaat. Zo kan het populaire vakantie-eiland, beroemd om haar stranden, volgens de regering weer veilig massaal toeristen ontvangen.

Helemaal zonder ‘gedoe’ zal dat overigens niet gaan: zo moeten gevaccineerde toeristen bijvoorbeeld nog online toestemming aanvragen en blijft er een testplicht gelden. Wie bij de test na aankomst in het hotel op Phuket negatief blijkt, mag na een week ook naar de rest van Thailand reizen.

Als de proef op het eiland een succes blijkt, wordt vanaf oktober ook in andere delen van Thailand de quarantaineverplichting afgeschaft voor gevaccineerden.

Onlangs is wél besloten om de quarantaineregels te versoepelen. Zo mogen toeristen voortaan ook aan het zwembad liggen of sporten tijdens die periode, en is de duur ervan verkort. De quarantaine dient nog steeds in een geselecteerd aantal hotels doorgebracht te worden.

Wie nu naar Thailand reist, hoeft overigens niet bij terugkeer naar Nederland in quarantaine. Ook gelden er geen testverplichtingen. Thailand staat namelijk op de lijst van veilige landen.