24 juni 2024
Thumbnail voor Piloten Lufthansa mogen staken voor hoger loon

Piloten Lufthansa mogen staken voor hoger loon

FRANKFURT - Piloten van Lufthansa kunnen gaan staken om zo de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Volgens pilotenvakbond VC hebben vrijwel alle piloten zondag bij een stemming voor een staking gestemd. Lufthansa heeft vorige week al meer dan duizend vluchten moeten schrappen vanwege een staking van grondpersoneel, bovenop de duizenden vluchten die deze zomer geannuleerd worden door personeelstekorten.


De uitslag van de stemming betekent nog niet dat er ook daadwerkelijk gestaakt gaat worden door de piloten, aldus VC. De vakbond stelt wel dat het een helder signaal is van de vliegers dat Lufthansa de looneisen serieus moet nemen en met oplossingen moet komen. VC eist onder meer een loonsverhoging van 5,5 procent voor de piloten om hen te compenseren voor de toegenomen werkdruk en de hoge inflatie.

Grondpersoneel van Lufthansa legde vorige week woensdag het werk neer in Frankfurt en München, de twee drukste luchthavens van Duitsland. Vakbond Ver.di wilde met die actie de druk op Lufthansa opvoeren om met een beter loonbod te komen voor de ongeveer 20.000 grondmedewerkers van het luchtvaartconcern.