3 maart 2024
Thumbnail voor Positief reisadvies voor onder andere Frankrijk, Griekenland en België

Positief reisadvies voor onder andere Frankrijk, Griekenland en België

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepelt het reisadvies voor verschillende bestemmingen in Europa. Zo zijn vakantiereizen naar  Frankrijk vanaf morgen weer mogelijk. Reizen naar Spanje wordt voorlopig nog afgeraden en het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon wordt aangescherpt.


Het ministerie heeft aangekondigd dat verschillende Europese bestemmingen donderdag van oranje naar geel kleuren. Naast Frankrijk krijgen ook België (behalve het Brusselse Gewest), Estland, Litouwen, Griekenland (behalve Athene), de regio rond de Kroatische hoofdstad Zagreb en Slovenië een positief reisadvies. Niet-noodzakelijke reizen zijn weer toegestaan en mensen hoeven bij terugkeer naar Nederland niet meer in quarantaine of zich te laten testen.

Wel hanteert Frankrijk een aantal inreisbeperkingen. Zo moeten reizigers volledig gevaccineerd zijn of een recente negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen.

Voor Lissabon wordt het reisadvies aangescherpt, omdat in de regio veel besmettingen met de Indiase variant (deltavariant) worden waargenomen. De rest van Portugal blijft wel geel. Daarnaast blijft Spanje voorlopig nog oranje. De cijfers verbeteren, maar volgens het ministerie nog niet voldoende om vakantiereizen toe te staan.

Van Griekenland was een deel van de eilanden al geel. Nu komen daar onder andere Kreta en bijna het gehele vasteland bij.

Buiten Europa
Ook buiten de EU gaan er meer gebieden op geel. Zo krijgt bijvoorbeeld de Verenigde Staten een positief reisadvies. De VS staat alleen nog geen vakantiereizen toe in het land. Nederland neemt de lijst met COVID-19-veilige landen over van de EU, waardoor ook Albanië, Libanon, Hongkong, Noord-Macedonië, Servië en Taiwan geel kleuren.