11 mei 2024
Thumbnail voor Prijsvrij Vakanties: Kwart meer Nederlanders op herfstvakantie dan in 2019

Prijsvrij Vakanties: Kwart meer Nederlanders op herfstvakantie dan in 2019

DEN BOSCH - Prijsvrij Vakanties heeft voor de komende herfstvakantie ten opzichte van pre-coronajaar 2019 ruim een kwart meer Nederlanders die vertrekken naar het buitenland. Dat blijkt uit de boekingsgegevens. Voornamelijk zonbestemmingen Spanje, Turkije en Griekenland zijn populair. Ook verre reizen en stedentrips zijn volgens de reisorganisatie erg populair.


Prijsvrij nam de herfstvakantie uitgebreid onder de loep. “De aankomende herfstvakantie maakt overduidelijk dat we steeds verder én vaker op vakantie gaan”, vertelt Joep Kelder, Director Marketing & Sales van Prijsvrij Vakanties en D-reizen. Tussen 15 en 30 oktober 2022 vertrekken er 27 procent meer Nederlanders op vakantie in vergelijking tot de herfstvakantie van 2019. Met name Spanje, Turkije, Griekenland, de Canarische Eilanden en Portugal zijn in trek.

Verre bestemmingen
Hoewel een groot deel van de Nederlanders komende herfstvakantie binnen Europa te vinden zijn, vertrekken bijna drie keer zo veel vakantiegangers naar een verre bestemming dan in 2019. Met name de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten zijn populair. “Doordat bestemmingen zoals Dubai en Punta Cana voordelig geprijsd zijn in deze periode, is de herfstvakantie voor velen de perfecte tijd om een verre reis naar de zon te maken”, verklaart Kelder.

Ook korte tripjes zijn in vergelijking met 2019 veel populairder deze herfstvakantie. “In combinatie met het gegeven dat aanzienlijk meer mensen op herfstvakantie gaan dit jaar, kan er geconcludeerd worden dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor meerdere korte reisjes per jaar, in plaats van één lange vakantie”, gaat Kelder verder. Er is ten opzichte van de herfstvakantie in 2019 sprake van een ruime verdubbeling in het aantal stedentrips. De meeste vakantiegangers stappen volgende week het vliegtuig in naar steden als Valencia, Rome en Barcelona.

Inflatie
Door de aanhoudende drukte op Schiphol vertrekt bij 60 procent aankomende herfstvakantie van een buitenlandse luchthaven, in België en voornamelijk Duitsland. Wat daarnaast opvallend is, is dat ondanks de hoge inflatie reizigers 14 procent meer geld uitgeven aan hun reis in de herfst. Voor verre reizen is dit maar liefst 26 procent en voor stedentrips 32 procent.