12 juli 2024
Thumbnail voor Rechter akkoord met aangepast no-show-beleid KLM

Rechter akkoord met aangepast no-show-beleid KLM

AMSTERDAM - De aanpassingen die KLM in haar no-show-beleid heeft gedaan, zijn voldoende, zo heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld. Daarom worden de eisen van de Consumentenbond afgewezen.


KLM voerde de aanpassingen door onder druk van de rechtszaak die de Consumentenbond aanspande over de oorspronkelijke clausule. De rechter vond die no-show-bepaling onredelijk voor passagiers die ongewild hun vlucht missen, maar na de wijzigingen is het beleid acceptabel.

Wél moet KLM de proceskosten van de Consumentenbond betalen.

Achtergrond
De Consumentenbond stapte in 2019 naar de rechter, nadat overleg met KLM om het no-show-beding aan te passen, op niets uitliep. Die clausule hield in dat als reizigers een deel van hun vlucht misten (bijvoorbeeld de heenreis) de rest van de reis ongeldig werd, tenzij ze flink bijbetaalden.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat een dergelijk beding, zonder uitzonderingsredenen voor passagiers die door overmacht hun vlucht missen, onredelijk is. KLM heeft tijdens de rechtszaak de bepaling aangepast, waardoor er nu wel uitzonderingen gelden. Dat is voor de rechtbank voldoende.

Verder paste KLM ook het boekingsproces aan. Volgens de rechtbank brengt KLM daarmee nu de no-show-clausule voldoende duidelijk onder de aandacht bij passagiers.

Reactie Consumentenbond
“Helaas was er een rechtszaak nodig om KLM in beweging te krijgen, maar we zijn blij met het oordeel dat het oude no-show-beleid van KLM niet deugde. Wij verkennen nu wat dit betekent voor gedupeerden van dit onredelijke beleid”, zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Consumenten die voor september 2019 door overmacht hoge kosten hebben gemaakt door de no-show-bepaling, kunnen dit melden op www.consumentenbond.nl/meldpuntklm.