23 mei 2024
Thumbnail voor Rechter stelt Kiwi.com in het gelijk in zaak tegen Ryanair

Rechter stelt Kiwi.com in het gelijk in zaak tegen Ryanair

BRNO - Een Tsjechische rechtbank heeft ticketsite Kiwi.com in het gelijk gesteld in een slepende zaak tegen Ryanair. De Ierse prijsvechter weerde passagiers die via Kiwi hadden geboekt, maar dat is volgens de rechter onterecht.


Ryanair ligt vaker in de clinch met onafhankelijke ticketverkopers. De luchtvaartmaatschappij wil dat reizigers alleen op de website van Ryanair tickets boeken, en niet via derden. Dat motiveert de prijsvechter door te stellen dat consumenten alleen op die manier gegarandeerd de laagste tarieven geboden krijgen. Bovendien wil Ryanair de klantdata in eigen hand houden, naar eigen zeggen om hen in geval van vluchtwijzigingen snel te kunnen bereiken.

Kiwi.com vindt echter dat het Ryanair-tickets mag verkopen, zowel los als in een samengestelde reis. Daarbij gebruikt het eigen papier om instapkaarten af te drukken. Ryanair kondigde onlangs aan om alleen eigen instapkaarten te accepteren, en bestempelde de boardingpasses van Kiwi als ‘nep’. “Ryanair probeert haar dominante positie op de markt te gebruiken om bedrijven zoals wij via uitingen in de media en middels rechtszaken aan te vallen, zelfs als ze daar geen gegronde basis voor hebben”, aldus Kiwi.com.

De twee partijen troffen elkaar meermaals voor de rechter. Het institutionele hof oordeelde nu in het voordeel van Kiwi.