16 juni 2024
Thumbnail voor Reisbranche dreigt dagelijks miljoenen te verliezen door chaos op Schiphol

Reisbranche dreigt dagelijks miljoenen te verliezen door chaos op Schiphol

SCHIPHOL - De ANVR overweegt een claim in te dienen bij Schiphol namens de Nederlandse reisbranche. Volgens voorzitter Frank Oostdam leiden reisbedrijven mogelijk miljoenen euro’s schade door de chaos op de luchthaven. “Die kan oplopen tot tien tot twintig miljoen euro per dag”, schrijft hij in zijn column in Luchtvaartnieuws Magazine.


Door de urenlange wachtrijen op Schiphol, als gevolg van chronisch personeelstekort bij beveiligingsbedrijven, worden reisaanbieders geconfronteerd met passagiers die hun vlucht missen en moeten worden omgeboekt. Om de problemen aan te pakken wil Schiphol nu tienduizenden (vakantie)vluchten verplicht laten vervallen, waardoor reisbedrijven een oplossing moeten zoeken voor hun klanten.

Oostdam vreest dat de schade door de chaos op Schiphol de financiële impact van de coronacrisis gaat overtreffen. “Als ik dat uitreken op de achterkant van een sigarendoosje, dan kan die schade oplopen tot minstens tien tot twintig miljoen euro per (overcapaciteits)dag in de zomer.” De ANVR onderneemt daarom actie. “We onderzoeken nadrukkelijk de mogelijkheden tot het indienen van een claim namens de getroffen organisaties."