26 mei 2024
Thumbnail voor Reisbureaus drukbezocht na kerst: ‘Plannen worden omgezet in boekingen’

Reisbureaus drukbezocht na kerst: ‘Plannen worden omgezet in boekingen’

Tijdens het kerstdiner zijn de vakantieplannen voor het nieuwe jaar een veelbesproken onderwerp. Maar weten mensen op deze laatste dagen van het jaar ook het reisbureau te vinden, of besteden zij hun vrije dagen alleen in woonboulevards en tuincentra? Reisbizz vroeg het na.

In de TUI shops is het deze week druk. “Elk jaar na de kerstdagen, als de meeste shops gesloten zijn, is er een inhaalslag qua boekingen”, vertelt Peter Efde, Retail Manager Operational bij TUI, in gesprek met Reisbizz. “Bovendien zijn de kerstdagen voor veel mensen hét moment om met het gezin of de familie vakantieplannen te maken. En na de kerst worden de plannen dan omgezet in boekingen.”

Nu de sneeuwcondities goed zijn, is er veel vraag naar last minute wintersportvakanties, merkt Peter. “Ook veel winterzonbestemmingen doen het goed. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet het mistroostige weer hier in Nederland ontvluchten?” Daarnaast merken ze bij TUI dat de klant steeds vaker verder vooruit boekt. “Deels komt dit door de groter worden reisgezelschappen. Multigeneratie boekingen met opa/oma, kinderen en kleinkinderen komen steeds vaker voor. En met zo’n groter gezelschap wil je natuurlijk zeker zijn van je eerste keus en boek je dus op tijd.” Tot nu toe zijn voor de zomer van 2024 Spanje, Griekenland en Curaçao populaire bestemmingen. Ook is er veel vraag naar cruises en rondreizen.

In de TUI shops proberen ze deze tijd van het jaar iets feestelijks te organiseren als klanten komen boeken. “Zo zijn er bijvoorbeeld shops die een samenwerking zijn aangegaan met een oliebollenkraam waarbij klanten na het maken van een boeking een coupon krijgen voor gratis oliebollen.”

“Ook veel winterzonbestemmingen doen het goed. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet het mistroostige weer hier in Nederland ontvluchten?”

Lief en leed delen
Bij TravelTeam in Oss is het rustig met de aanloop deze week. “Maar we hebben wel een aantal afspraken staan en blijven natuurlijk ook bezig met aanvragen die al liepen of reizen die al geboekt staan”, vertelt eigenaresse Mariëlle Henzen aan Reisbizz. Het team merkt dat mensen vooral bezig zijn met hun zomervakantie voor aankomend jaar. “Veel mensen zijn tussen kerst en nieuwjaarsdag vrij, waardoor ze de tijd hebben om met ons alle wensen door te nemen.”

Mariëlle is met haar team en aanhang voor de feestdagen gaan eten. “Voor de klanten hebben we lekkere kerstkransjes staan en op oudejaarsdag halen we normaal oliebollen en gaan de bubbels open. Dat is natuurlijk anders dit jaar, omdat die dag op zondag valt.” Naar klanten worden niet standaard kerstkaartjes gestuurd. “Wij proberen juist op de momenten door het jaar heen extra persoonlijke aandacht te geven. Bijvoorbeeld bij een jubileum of een andere bijzondere reden. Maar ook in tijden als er trieste omstandigheden zijn, proberen we daar aandacht aan te schenken. De meeste klanten komen hier al meerdere jaren en delen vaak lief en leed. Dat soort momenten laten weten dat je aan ze denkt, doet meer dan de jaarlijkse kerstkaart, is onze ervaring.”

De collega's van TravelTeam in Oss delen kerstkransjes uit tussen de feestdagen door. Foto (c) Mariëlle Henzen

Kerstwens
Ook in D-reizen reisbureaus merken ze dat tijdens de kerstdagen vakantieplannen worden gemaakt. “Het is ontzettend druk in de reisbureaus”, vertelt Anet Huzen Manager Retail Processen. “Bij veel winkels stonden klanten al om 9 uur ’s ochtends voor de deur. De meeste mensen zijn goed voorbereid, dus het is lekker als vanouds boeken.”

Klanten boeken op dit moment veel vakanties naar de zon voor in de mei- en zomervakantie, vertelt Anet. “Hierbij doen de altijd populaire bestemmingen Griekenland, Turkije en de Spaanse eilanden het erg goed. Daarnaast is er veel vraag naar verre (rond)reizen.” Klanten die deze periode een D-reizen winkel bezoeken, mogen een kerstwens schrijven, deze in een kerstbal doen en in de kerstboom hangen. “Daarmee maken ze kans op een kerstcitytrip naar Londen en andere leuke prijzen”, vertelt Anet tot slot.