20 juni 2024
Thumbnail voor Reisbureaus weer open: ‘Mensen face to face spreken is toch een stuk leuker’

Reisbureaus weer open: ‘Mensen face to face spreken is toch een stuk leuker’

SCHIPHOL - Gisteren was het dan eindelijk weer zo ver. Net als andere winkels mochten reisbureaus hun deuren weer openen. Maar wel met beperkingen, want klanten mogen alleen op afspraak langs komen. Reisbizz vroeg aan verschillende reisbureaus hoe er met de heropening wordt omgegaan.


Dat er bij de reisbureaus blijdschap heerst, is natuurlijk niet zo gek. Voor Managing Director Marielle Henzen van TravelTeam in Oss biedt de heropening weer hoop op perspectief. “Gewoon weer mensen face to face spreken is toch een stuk leuker dan via de telefoon of een online meeting.” De eerste klanten zijn al langs geweest en er staan al meerdere afspraken op de planning.


Marielle Henzen. Foto (c) Wim Roefs

D-reizen in Harderwijk heeft tijdens de sluiting constant contact gehad met haar klanten. “We merkten heel erg dat mensen evengoed behoefte hadden aan een praatje. Dat deden we soms dan even buiten voor de deur”, vertellen Mariska en Henriette die werkzaam zijn in het reisbureau. Ook online waren ze erg actief. “We hebben ook veel contact gehad via de mail en er zijn ook veel berichten geplaatst op onze sociale media. Onze vakantiegidsen hebben we bij de klanten thuis gebracht en in onze pauzes hebben we met de klanten presales gedaan.”

Afspraak
Aan de heropening heeft de overheid uiteraard beperkingen gelegd. Ook bij TUI Beins in Oosterhout wordt er rekening gehouden met alle regels. “We ontvangen klanten alleen op afspraak en we zorgen ervoor dat er maximaal twee klanten tegelijkertijd aanwezig zijn”, legt manager Desiree Pieterse uit. Daarnaast worden in de verschillende reisbureaus uiteraard alle geldende maatregelen nog gehanteerd, zoals het houden van afstand en het desinfecteren van de werkplek. “De klanten die het prettiger vinden om toch online een afspraak te hebben, kunnen nog steeds bij ons terecht.”


Desiree Pieterse

Wanneer er gevraagd wordt hoe er naar de komende zomerperiode gekeken wordt, luidt bij alle drie de reisbureaus hetzelfde antwoord: “Positief.” Volgens Mariska en Henriette van D-reizen Harderwijk zijn de flexibele voorwaarden van de verschillende touroperators een goede stimulans. “Wij merken dat vooral de oudere generatie graag weer willen reizen. Velen hebben al een vaccinatie gehad.  Ook auto- en campingvakantie beginnen goed op gang te komen.” Op de eerste dag van de heropening zijn er bij Mariska en Henriette al drie boekingen gedaan.

Flexibiliteit
Ook bij TUI Beins hebben klanten gisteren al boekingen gemaakt. “Mensen willen gewoon heel graag op vakantie, dat merken we aan alles. En ze kunnen ook met een gerust hart een vakantie boeken. We bieden wat dat betreft veel flexibiliteit met onze garanties”, zegt Desiree. Het reisbureau dat dit jaar vijftig jaar bestaat heeft tijdens de lockdown hun expertise vergroot en innovaties doorgevoerd waardoor ze hun klanten nog beter kunnen helpen.

Volgens Marielle zullen vakanties dit jaar niet al te ver zijn. “Ik denk zelf dat het voornamelijk Europese vakanties zullen worden en vooral last-minute geboekt.” Bij TravelTeam is er vooral veel positiviteit. Marielle: “Hier in Brabant hebben wij één groot voordeel: onze zomervakantie begint dit jaar als laatste. Wij hebben dus een extra lang last minute seizoen en dat is heel gunstig.”


Mariska Hooghordel en Henriette Hamstra