21 mei 2024
Thumbnail voor Reislustige broers duiken de diepte in met doorstart Eigen Wijze Duikreizen

Reislustige broers duiken de diepte in met doorstart Eigen Wijze Duikreizen

SCHIPHOL - Eigen Wijze Duikreizen krijgt een doorstart. Tweelingbroers Sebastiaan en Robbert op ’t Hof hebben samen het failliete bedrijf opgekocht. En dat zonder enige ervaring in de reisbranche. “Het bedrijf heeft al zo lang een bekende naam, dat het zonde is om dat verloren te zien gaan”, vertelt Sebastiaan op ’t Hof in gesprek met Reisbizz.nl.


De broers hadden een duikreis geboekt bij Eigen Wijze Duikreizen naar de Galapagoseilanden. Maar door de pandemie kon dit niet doorgaan en de reis moest uitgesteld worden. “Toen bekend werd dat het bedrijf het niet ging redden en ze failliet werden verklaard, werd de reis geannuleerd”, gaat Op ’t Hof verder. Toen waren er volgens hem twee opties mogelijk. “We konden ergens anders een reis boeken of we konden in gesprek met de curator om het bedrijf een doorstart te geven. We zijn gegaan voor de tweede optie.”

Once in a lifetime ervaringen
Op ’t Hof vertelt dat hij meerdere duikreizen heeft gemaakt via het reisbedrijf voor het faillissement. “Dit waren schitterende reizen. Typische avontuurlijke reizen waar je over tien of twintig jaar nog steeds over praat.” Op ’t Hof wil voor de klanten net zulke unieke ervaringen creëren. “We denken na over duikreizen op specifieke bestemmingen waar reizigers kunnen duiken met bijvoorbeeld krokodillen of anaconda’s. Wij willen iets speciaals aanbieden wat geen enkele andere duikaanbieder in het portfolio heeft.” Once in a lifetime ervaringen, noemt hij het.

Dit kan hij doen door zijn vorige eigen bedrijf. “Ik zit in de fortuinlijke positie dat ik uit mijn vorige bedrijf financiële middelen kan halen waardoor ik deze mooie nieuwe uitdaging aan kan gaan. Ik heb een enorme passie voor duiken en dit is een mooie kans om van mijn passie mijn werk te maken.” Op ’t Hof is na de overname nog zijdelings betrokken bij zijn vorige bedrijf. “Mijn ervaring en netwerk op het gebied van marketing komen van pas bij de doorstart.” Want van ervaring in de reisbranche moeten de broers het niet hebben.

Om het bedrijf toch zo succesvol mogelijk te laten worden, is voormalig eigenaar Arjan Gunnink om hulp gevraagd. “Onze kennis ligt in de online markt, vandaar dat we de curator hadden gevraagd om in contact te komen met Arjan”, aldus Op ’t Hof. Zijn broer zal niet actief betrokken zijn bij het nieuwe Eigen Wijze Duikreizen. Hij geeft op achtergrond advies. “Het is de bedoeling dat ik het bedrijf samen met Arjan ga leiden.” Het roer wordt volledig omgegooid en het bedrijf wordt opnieuw opgebouwd. “Op dit moment zijn we bezig een automatiseringsslag te slaan die Arjan voor het faillissement niet heeft gemaakt.”

Doelstelling
De laatste jaren voor het faillissement maakte Gunnink met het reisbedrijf al verlies. “Dat komt voornamelijk doordat hij ziek was geworden in het buitenland waardoor hij niet meer in staat was om te werken en een gedeelte van de omzet wegviel”, vertelt Op ’t Hof. De kosten liepen gewoon door. “Voor corona liepen ze al achter en hadden ze een vernieuwingsslag moeten maken. Maar dat is niet gebeurd en toen corona er nog overheen kwam, waren zij gelijk hard geraakt.” Volgens Op ’t Hof had Gunnink begin mei zelf het faillissement aangevraagd om andere mensen niet in de schulden achter te laten.

De boekingen van het nieuwe Eigen Wijze Duikreizen zijn nu nog beperkt, maar dat is volgens Op ’t Hof niet zo erg. “Door de oranje reisadviezen hebben we de tijd om alle veranderingen door te voeren die we willen doen. Er druppelen wel wat boekingen binnen en er ontstaat al wel vraag. Gelukkig hebben we hulp zodat er wel gelijk geboekt kan worden zodra er een reisaanvraag binnenkomt.” De doelstelling is om rond september of oktober het bedrijf te hebben opgezet en alle reizen aan te bieden die ze aan het portfolio hebben toegevoegd.