2 maart 2024
Thumbnail voor Reiswerk: ‘Kaalslag’ op de arbeidsmarkt voor de reissector

Reiswerk: ‘Kaalslag’ op de arbeidsmarkt voor de reissector

LEUSDEN - De coronapandemie heeft de nodige impact gehad op de reisbranche. In een arbeidsmarktonderzoek in opdracht van stichting Reiswerk, het arbeidsmarktfonds voor de reissector, over het jaar 2020 blijkt een kaalslag op de arbeidsmarkt voor de reissector.


Voor Reiswerk is dit het eerste grootschalige arbeidsmarktonderzoek voor de reissector sinds de coronacrisis. “Het onderzoek en het faillissement van de D-rt Groep benadrukken de noodkreet vanuit de sector voor overheidssteun”, meldt het arbeidsmarktfonds. 23 procent verloor het afgelopen jaar hun baan en maar liefst 90 procent van de reisorganisaties met meer dan tien werknemers geeft aan dat ze in 2020 afscheid hebben moeten nemen van personeel.

Onder de medewerkers in de reisbranche zijn degene met een tijdelijk contract en jonge medewerkers de dupe. 83 procent van de werkgevers heeft flink moeten bezuinigen op de afdeling advies en verkoop. Onder de jonge werknemers betreft het vooral starters die net zijn afgestudeerd en net aan hun eerste baan waren begonnen. “56 procent van de tijdelijke contracten zijn niet verlengd”, vertelt manager van Reiswerk Esther Gathier. “Bijna de helft van de medewerkers onder de 25 jaar verloor zijn baan.”

Sinds maart kent de uitstroom van medewerkers in de reissector een onafgebroken piek. “De instroom van medewerkers in de reisbranche is in 2020 met 55 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor”, laat Reiswerk weten. Daarnaast blijkt uit het onderzoek ook een afname van 23 procent van het aantal medewerkers in de reissector. “En in dit aantal zijn nog niet eens de 1.150 medewerkers van de D-rt Groep opgenomen.”

Vooruit kijken
Bijna 50 procent van de organisaties houdt rekening met een ontslagronde en 31 procent met een mogelijke opheffing of faillissement. Ondanks deze cijfers durven organisaties ook vooruit te kijken. Bedrijven verwachten op de korte termijn, na de coronacrisis, weer personeel aan te nemen voor de afdeling advies en verkoop. Op de lange termijn lijkt er vooral vraag te zijn naar functies in de data analyse, business intelligence en IT.