14 juli 2024
Thumbnail voor Reizigers uit Kaapverdië namen vaker ernstige darminfectie mee

Reizigers uit Kaapverdië namen vaker ernstige darminfectie mee

BRUSSEL - Reizigers hebben in het afgelopen halfjaar steeds vaker de ernstige darminfectie Shigellose opgelopen in Kaapverdië. De infectie wordt veroorzaakt door de shigellabacterie en kan koorts, buikpijn en waterdunne diarree veroorzaken. Vaak verdwijnen de klachten na 5 tot 10 dagen.


Tot 16 februari zijn meer dan tweehonderd gevallen bekend van mensen die Shigellose hebben opgelopen op de eilandengroep, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De reizigers kwamen onder meer uit Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In veel gevallen sliepen de getroffenen in all-inclusivehotels bij de plaats Santa Maria.

Het ECDC vermoedt dat de mensen geïnfecteerd raakten via voedsel. Omdat er in januari in Zweden ook nog gevallen zijn gemeld van reizigers uit Kaapverdië spreekt de gezondheidsdienst van een "aanhoudend matig risico".

Besmette personen verspreiden de bacterie via hun ontlasting. Via voorwerpen, water of voedsel kan de bacterie vervolgens weer andere mensen infecteren.