15 april 2024
Thumbnail voor Riks de Jong: Niet meer de vraag of de ZRA wel te vertrouwen is, maar of onze leveranciers dat zijn

Riks de Jong: Niet meer de vraag of de ZRA wel te vertrouwen is, maar of onze leveranciers dat zijn

Riks de Jong werkt al ruim 25 jaar als zelfstandig reisagent. Een carrière die ooit begon met huisbezoeken met stapels brochures onder de arm, is tegenwoordig uitgegroeid tot een nieuw kantoor in het midden van Budel. Reisbizz sprak naar aanleiding van een rondvraag met Riks de Jong over zijn carrière, de vooroordelen die kleven aan het ZRA-schap en plannen voor de toekomst.

Riks de Jong is een bekende naam in Budel en omgeving als het om reizen gaat. Samen met zijn team biedt hij zijn klanten al jaren verschillende reizen aan, al is dat niet altijd even makkelijk geweest. Vooral in het begin van zijn carrière heeft Riks te maken gehad met veel vooroordelen. “Dat was natuurlijk een hele andere tijd”, vertelt Riks. “Alles was toen anders: de procedures, de techniek, het aanbod. De ZRA-organisaties, waaronder De Nederlandse Vakantie Consulent, waren nog vrij onbekend. Die sloten nog niet aan bij een bekend reismerk. Dat was de eerste drempel die je moest nemen.”

Vooroordelen 
Met een stapel brochures onder zijn ene arm en zijn laptop onder de ander, ging Riks op bezoek bij zijn klanten. “Het eerste wat er toen nog moest gebeuren was je laptop op een vreemd netwerk aangesloten zien te krijgen. Na zo’n gesprek van ongeveer anderhalf uur kwam dan regelmatig de opmerking ‘Wat is het voordeel als ik bij jou boek, ten opzichte van een echt reisbureau?’ Degene die dit niet direct durfden te vragen, dachten het wel. In het begin was het dan ook best lastig om direct ter plekke een reis te boeken.” Tijdens economisch slechtere tijden werd Riks regelmatig gevraagd naar de ANVR en SGR-garanties. ‘Sommige mensen dachten dat een ZRA veel risicovoller was dan een ‘stenen reisbureau’. Gelukkig zien we daar nu verandering in.”

Volgens Riks zijn de vooroordelen na corona veranderd. “Het is niet meer de vraag of de ZRA wel levensvatbaar en te vertrouwen is, maar of onze leveranciers en accommodaties dat wel allemaal zijn. Er wordt namelijk veel meer samengewerkt met partners over de grens, en daarvan is natuurlijk veel minder bekend over onder andere de garantieregelingen."

Durf te dromen
In 25 jaar tijd heeft Riks enorm veel van de reisbranche gezien en geleerd. De vooroordelen waar hij mee te maken had, houden hem niet tegen om zijn droom na te jagen en te blijven groeien. Nu is het tijd voor een nieuwe en laatste uitdaging voor de Brabander. “In juni verwacht ik dat ons nieuwe, drie keer grotere kantoor, geopend kan worden. Het is een kantoor midden in het centrum van Budel, op een super-locatie. Hier gaan we onze service en producten nog verder uitbreiden. De geheel nieuwe inrichting en techniek moeten een herkenbare sfeer brengen voor de vaste klanten. Alle nieuwe klanten kunnen de vertrouwde huislijke sfeer dan voor zichzelf ervaren”, zegt Riks. Riks besluit zijn relaas met een wijze les voor zijn collega’s in de branche. “Durf te dromen, het is de mooiste baan ter wereld. Reizen is als een goed boek, wie nooit op vakantie gaat, kent alleen de kaft.” 

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.