1 maart 2024
Thumbnail voor Riksja Travel: Kleinschalig reizen sleutel tot coronaproof reizen

Riksja Travel: Kleinschalig reizen sleutel tot coronaproof reizen

LEIDEN - Morgen maakt premier Mark Rutte in een persconferentie bekend wat de reismogelijkheden zijn voor de meivakantie en wordt er alvast vooruit gekeken naar de zomervakantie. Volgens Riksja Travel kan het individueel kleinschalig reizen, wat de laatste jaren in opmars is, nog wel eens de sleutel zijn tot coronaproof op vakantie gaan.


Met het plan voor de eerste fieldlabtesten voor reizen wordt er voornamelijk gekeken naar de mogelijkheden om massatoerisme weer op gang te brengen. Maar volgens Riksja Travel is dat niet geheel terecht. “Slechts 25 procent van de Nederlandse vakantiemarkt naar het buitenland zijn pakketreizen. De overige 75 procent wordt gevormd door mensen die individueel op reis gaan”, laat de reisorganisatie weten.

Ook directeur Kees van der Most van Trends & Tourism merkt dit verschil op. “In de afgelopen jaren zijn de pakketreizen stabiel gebleven, maar zit de groei in de vakantiemarkt vooral in zelf samengestelde, individuele reizen”, vertelt Van Der Most. “De ervaren Nederlandse consument zal in toenemende mate drukte gaan mijden en op zoek gaan naar nieuwe bestemmingen en naar plekken weg van de massa. De coronapandemie versterkt dit alleen maar.”

Volgens CEO van Riksja Travel, Fenny Koppen, is er te weinig aandacht voor de vernieuwde oplossingen die zijn ontworpen om reizigers goed te kunnen ontvangen. “Moet je onverhoopt een PCR-test doen, onze Spaanse collega’s maken de reservering voor je én in Andalusië krijg je standaard een Covid-verzekering. En zo zijn er ook allerlei mogelijkheden om via apps toegang te krijgen tot self-guided hikes, kano- en fietstochten.” Koppen meldt dat veel lokale partners in het bezit zijn van een ‘Clean & Safe’ certificaat van het WTTC.

“We willen niet alleen Covid-technisch stappen vooruitzetten als reisbranche, maar óók als het gaat om verduurzaming. Als branche zijn we er klaar voor om weer op te starten en we kijken uit naar de persconferentie van dinsdag”, sluit Koppen af.