20 mei 2024
Thumbnail voor Sea Turtle Conservation Bonaire beschermt en onderzoekt zeeschildpadden op Bonaire

Sea Turtle Conservation Bonaire beschermt en onderzoekt zeeschildpadden op Bonaire

Klein Bonaire is één van de broedgebieden voor zeeschildpadden op Bonaire. Hoewel het leuk lijkt om een zeenschildpad aan te raken tijdens het duiken of snorkelen, worden deze dieren beschouwd als beschermde diersoort. “Schildpadden aanraken, oppakken, opjagen of anderszins verstoren is niet toegestaan”, vertelt Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) in de Bonaire Special van Reisbizz Magazine.

Sinds 1991 zet non-profitorganisatie STCB zich in voor het beschermen van zeeschildpadden op Bonaire. Maar ook in het wijdere Caribisch gebied, omdat zeeschildpadden migrerende wezens zijn. Op Bonaire komen drie soorten zeeschildpadden voor: de Karetschildpad, de Groene Zeeschildpad en de Dikkopschildpad.

Sinds 2020 is Kaj Schut manager van STCB: “Eén van de eerste dingen die STCB gedaan heeft, is het lobbyen voor bescherming van de zeeschildpadden op Bonaire. En dat is gelukt. In de jaren ‘80 tot ‘90 werden zeeschildpadden nog steeds gevangen en gegeten. Daaruit is het idee ontstaan om deze dieren te gaan beschermen.”

Naast het beschermen van zeeschildpadden, doet STCB veel onderzoeken. Onder andere naar hoe de zeeschildpaddenpopulatie het doet, zowel in het water als op het land. “Lac is bijvoorbeeld een belangrijke ‘hotspot’ voor zeeschildpadden omdat daar veel zeegras zit. Daardoor groeien zeeschildpadden in dit gebied over het algemeen sneller dan aan de westkust. Bij Lac vangen we zeeschildpadden met het doel ze te meten en wegen”, aldus Schut.

Lees meer over Sea Turtle Conservation Bonaire in de Bonaire Special van Reisbizz Magazine.