7 september 2024
Thumbnail voor Spaanse gemeente gaat strijd aan met handdoekleggers: tot 250 euro boete

Spaanse gemeente gaat strijd aan met handdoekleggers: tot 250 euro boete

's Ochtends een handdoek op het strand leggen of alvast een strandstoel klaarzetten om een mooi plekje te reserveren: voor de Spaanse gemeente Calp is dit fenomeen op stranden een doorn in het oog. De gemeente heeft daarom besloten een boete tot 250 euro uit te delen aan ‘handdoekleggers’.

Niet alleen naast het zwembad van een hotel staan mensen voor dag en dauw klaar om een handdoek neer te leggen om een plaatsje te claimen. De Spaanse gemeente ziet dat toeristen dit ook steeds vaker op het strand doen. Om hier voorgoed mee af te rekenen gaat de gemeente boetes uitdelen. “De afgelopen jaren hebben we klachten ontvangen over het ‘reserveren’ van een plekje op het strand”, schrijft de gemeente. “Als strandgangers halverwege de ochtend op het strand aankomen zien ze dat meters strand bezet zijn, zonder dat er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn.”

Daarom is het verboden om voor 09.30 uur stoelen, parasols, strandlakens, handdoeken of zonnebedjes neer te leggen op de stranden van Calp. De officiële lezing van de gemeente is dat de spullen het niet mogelijk maken om het strand schoon te maken. De gemeente verwijdert de strandspullen van mensen die zich niet aan de regels houden. Ook mensen die het strand voor langer dan drie uur verlaten worden geacht hun spullen mee te nemen. Gebeurt dat niet, dan neemt de gemeente de spullen mee naar een depot.