19 juli 2024
Thumbnail voor Spaanse luchthavens verbreken alle records

Spaanse luchthavens verbreken alle records

De Spaanse luchthavens hebben in mei alle records verbroken; qua passagiersaantallen, vliegbewegingen en luchtvrachtvervoer, zo heeft luchthavenuitbater AENA deze week bekendgemaakt. De cijfers liggen veel hoger dan in 2023, maar ook hoger dan pre-corona.

In de eerste vijf maanden van 2024 kwamen er in totaal 114 miljoen passagiers op Spaanse luchthavens, 11 procent meer dan in dezelfde periode in 2023. In mei ging het om ruim 28 miljoen passagiers, eveneens een stijging van 11 procent.

Madrid Barajas Airport, de grootste luchthaven van Spanje, kon afgelopen maand 5,7 miljoen passagiers verwelkomen en groeide daarmee zelfs met 12 procent.

De ambitieuze Madrileense luchthaven, die graag een nog grotere hub wil worden en daarvoor grote uitbreidingsplannen heeft, hijgt al een tijdje in de nek van Schiphol. Laatstgenoemde luchthaven moet de cijfers over mei nog bekendmaken.

Vorig jaar bleef Schiphol de Madrileense collega’s nog net voor: toen was Schiphol de nummer vier van Europa, en Barajas de nummer vijf. De top drie werd gevormd door Londen Heathrow, Istanbul Airport en Parijs CDG.