24 februari 2024
Thumbnail voor Staatssecretaris Keijzer biedt ANVR weinig perspectief op hulp voor de reisbranche

Staatssecretaris Keijzer biedt ANVR weinig perspectief op hulp voor de reisbranche

LEUSDEN - Maandag gingen de ANVR en Staatssecretaris Mona Keijzer in gesprek over sectorspecifieke steun. In een open brief deed ANVR-voorzitter Frank Oostdam vorige maand een oproep voor dit gesprek nadat het reisverbod werd verlengd. In het gesprek heeft de Staatssecretaris vrijwel geen uitzicht geboden op hulp voor de reisbranche.


Dit meldt de ANVR. Zowel het doortrekken van de annuleringskostenregeling als de gevraagde aanpassing van de TVL-regeling voor kleine reisorganisaties is door Staatsecretaris Keijzer resoluut afgewezen. Het kabinet zou wel nog spreken over een pakket maatregelen voor kwartaal drie en vier, maar dit betreft geen specifieke steun voor de reisbranche.

In het gesprek met de Staatssecretaris was ook SGR-directeur Erik Jan Reuver aanwezig. Met Keijzer is er ook gesproken over mogelijke onderbenutting van de toegezegde 400 miljoen euro voor het Voucherfonds. “Volgens Keijzer zou voor dit geld strenge budgetregels zijn en zou het terug moeten naar Financiën”, meldt de ANVR. Het deel van het gereserveerde geld dat niet wordt gebruikt voor het Voucherfonds mag dus niet gebruikt worden voor andere sectorspecifieke doeleinden. “Jammer natuurlijk, want in al onze creativiteit en enthousiasme dachten wij hiermee reisbedrijven toch nog enigszins tegemoet te kunnen komen”, laat Oostdam weten.

Volgens de ANVR zou Keijzer ervan overtuigd zijn dat de wereld er over een paar maanden echt anders uitziet, met (in ieder geval in Nederland) dalende besmettingen en een sterk stijgend aantal gevaccineerden die op reis willen en ook kunnen.

Hartstochtelijke pleidooien
“Het was goed de positie van de reisbranche weer op het netvlies van de Staatssecretaris te brengen”, vertelt Oostdam. “De branche behoort nadrukkelijk tot de zwaarst getroffen sectoren. Ondanks onze hartstochtelijke pleidooien gaat het kabinet niet over tot specifieke hulp voor de reisbranche.”

De ANVR zegt zich te blijven inspannen om op verschillende manieren steun te bieden aan degene in de branche die dat nodig hebben. Ook gaat de ANVR samen met de SGR een plan maken wat betreft de naar 2021 doorgeschoven reizen die geannuleerd moeten worden. “Ik wil echter op dit punt geen enkele valse hoop creëren”, sluit de ANVR-voorzitter af.