16 september 2024
Thumbnail voor Steeds meer Nederlandse reizigers met knokkelkoorts: ‘Zorgwekkend’

Steeds meer Nederlandse reizigers met knokkelkoorts: ‘Zorgwekkend’

Eurocross, de organisatie die ondersteuning biedt bij medische- en reisproblemen, ziet een verdubbeling van dengue-gevallen onder Nederlandse vakantiegangers. Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virale infectie die wordt verspreid door muggenbeten. De meeste meldingen komen dit jaar uit Indonesië, Thailand en Curaçao. De tijgermug, die deze ziekte overbrengt, is nu ook vaker in Europa te vinden.

Dit jaar heeft Eurocross al 112 meldingen ontvangen, bijna gelijk aan de 113 meldingen in heel 2023. Men verwacht voor het eerst meer dan 200 meldingen tegen het einde van het jaar. "Deze cijfers zijn zorgwekkend," zegt Angela Looyé van Eurocross. "Met de opmars van de tijgermug in Europa en ook in Nederland, verwachten we een verdere toename van dengue-gevallen."

Hoewel de meeste infecties mild verlopen, kunnen sommige reizigers ernstig ziek worden. Je loopt extra risico als je het al een keer hebt gehad en/of in een risicogroep valt. Om een ernstig verloop van de ziekte te voorkomen en de vaccinatiestrategieën aan te scherpen, start Eurocross samen met het LUMC een wetenschappelijk onderzoek

Reizigers die worden gestoken door een tijgermug kunnen symptomen krijgen zoals hoge koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Een bloedtest kan dengue bevestigen. 

Eurocross adviseert reizigers om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals vaccinatie, slapen onder een klamboe en het gebruik van DEET. Bij ernstige klachten is het raadzaam ter plekke medische hulp te zoeken.