19 juli 2024
Thumbnail voor Stienen nieuwe operationeel directeur bij KLM als opvolger van De Groot

Stienen nieuwe operationeel directeur bij KLM als opvolger van De Groot

SCHIPHOL - Maarten Stienen treedt per 1 september aan als operationeel directeur bij KLM. Dit heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Hij volgt René de Groot op die vorige maand overstapte naar concurrent British Airways.


Stienen zal zitting nemen in de driekoppige statutaire directie van KLM. De benoeming moet nog het positieve advies van de Ondernemingsraad krijgen, terwijl de Raad van Commissarissen (RvC) Stienen dient voor te dragen, in een buitengewone algemene vergadering, als nieuwe COO. Beide stappen zijn normaal gesproken formaliteiten.

Gedwongen
De directie van KLM verandert hiermee in het tijdsbestek van enige maanden drastisch. Per 1 juli verliet CEO Pieter Elbers het concern, nadat afgelopen voorjaar zijn contract niet werd verlengd.

Het was een gedwongen vertrek. Elbers was liever gebleven, maar kon al jaren niet door één deur met de enige man die boven hem stond: Benjamin Smith, de CEO van Air France-KLM. Diens pogingen om Elbers te wippen - Smith zit ook in de RvC van KLM - hadden uiteindelijk succes. Pieter Elbers gaat dit najaar aan de slag bij de Indiase maatschappij IndiGo, eveneens als CEO.

De nieuwe CEO bij KLM, Marjan Rintel, was nog maar koud aangetreden of operationeel directeur René de Groot kondigde op 6 juli aan zelf te zullen opstappen. De Groot neemt 32 jaar KLM-ervaring mee naar British Airways waar hij dezelfde rol als COO vervult. Wat zijn beweegredenen waren om KLM te verlaten is onduidelijk.

Operatie
KLM zag zich vervolgens geconfronteerd met een probleem: het runnen van de ‘operatie’ is een zeer belangrijke taak bij een airline. Inderhaast stelde KLM toen Vincent van Hooff, De Groots plaatsvervanger, aan als tijdelijk COO. In Van Hooff zag het bedrijf kennelijk niet een permanente COO en begon met een interne zoektocht naar een ‘echte’ opvolger voor René de Groot.

Zo kwam het bedrijf uit bij Maarten Stienen, die evenals De Groot gepokt en gemazeld is bij KLM. Voor een COO is het van essentieel belang het bedrijf intern zeer goed te kennen. Stienen is sinds 1998 in dienst van KLM, op verscheidene functies. Sinds september 2020 stuurde hij de huboperatie aan.

Marjan Rintel zegt dinsdag in een verklaring dat zij met Stienen hoopt “rust en stabiliteit in de organisatie” te brengen. Daarmee doelt ze vermoedelijk niet alleen op de ‘wederopbouw’ van de operatie nu de pandemie voorbij is, maar ook op de interne situatie. Het vertrek van de CEO én de COO in korte tijd is voor een bedrijf vaak lastig.

De financieel directeur van KLM, Erik Swelheim is wel aangebleven. Hij vervult deze functie sinds 2012.