17 mei 2024
Thumbnail voor Sunny Cars blikt terug op onverwacht goede zomer: ‘September was een topmaand’

Sunny Cars blikt terug op onverwacht goede zomer: ‘September was een topmaand’

HAARLEM - Terugkijkend op de zomermaanden signaleert autohuurexpert Sunny Cars een aantal opvallende ontwikkelingen. Zo is het hoogseizoen verlengd met de maand september met meer boekingen dan juli en augustus. Bovendien boeken klanten meer lastminute en zijn door de schaarste op de markt de gemiddelde huurprijzen zo’n 40 procent hoger dan in de zomer van 2020.


Pre-corona liep het hoogseizoen van Sunny Cars jaarlijks van midden juni tot eind augustus. In 2021 is dit een ander verhaal. Juni bleef achter als favoriete reismaand en ook in juli werden minder boekingen genoteerd. Sinds de versoepelingen van de reisregels is de vraag naar huurauto’s in de maand september flink toegenomen. “Hoewel de boekingscijfers natuurlijk nog een stuk lager liggen dan voor de pandemie, hebben we beter gepresteerd in 2021 dan verwacht”, meldt Hans Knottnerus, managing director van Sunny Cars voor Nederland, België en Frankrijk. “De inschatting was dat we voor dit boekjaar op 25 procent van ons pre-corona boekjaar zouden uitkomen. Zoals het er nu naar uitziet zal dat waarschijnlijk 40 procent worden.”

Annuleringen en servicevragen
Hoewel de boekingen deze zomer relatief goed zijn verlopen, noteerde Sunny Cars opvallend meer annuleringen en bijkomende servicevragen dan in een normaal jaar. In juni, juli en augustus werd bijna 30 procent van de gemaakte boekingen weer geannuleerd. Verder resulteerden de veranderende kleurcodes en de vele wijzigingen of annuleringen van vluchten in zo’n 20 procent meer servicevragen na een online reservering.

Doordat autoverhuurders hun vloot moesten verkopen door de crisis en de aanlevering van nieuwe huurauto’s achterbleef door problemen met de chipproductie, was het aanbod van huurauto’s aanzienlijk lager waardoor de prijzen stegen. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde huurprijs 287 euro, dit jaar ligt die op 402 euro. In Italië en Mallorca liepen de huursommen soms zelfs op tot duizend euro per week. “We verwachtten dat de schaarste en de hoge autohuurprijzen na de zomer zouden afnemen, maar door de verlenging van het boekingsseizoen blijkt september nu nóg drukker dan juli en augustus”, aldus Knottnerus. “Ook de komende weken blijft het dan ook een uitdaging om een huurauto te reserveren in Italië, Spanje en op eilanden zoals Ibiza en Mallorca.”

Lees ook het interview van Reisbizz met Hans Knottnerus in het laatste Reisbizz Magazine.