7 september 2024
Thumbnail voor Titia Doornbos Clevering oog in oog met cowboys tijdens The Calgary Stampede

Titia Doornbos Clevering oog in oog met cowboys tijdens The Calgary Stampede

CALGARY - Op uitnodiging van Travel Trend en Tourism Calgary reisde Titia Doornbos Clevering naar Canada om de Calgary Stampede bij te wonen. Het tiendaagse Rodeo-evenement, wat elk jaar in juli georganiseerd wordt, typeert het karakter van Calgary. Voor Reisbizz Magazine doet Titia verslag van de reis. “Door stoere cowboys groot geworden, met veel muziek en show, maar bovenal opvallend door saamhorigheid en geschiedenis.”


“Al voor 1900 vond in Calgary een agrarische tentoonstelling plaats. De organisatie had als doel, boeren uit het oosten van het land te lokken om zich rond Calgary te vestigen. Na de eeuwwisseling werd hier een rodeo aan toegevoegd met show en spektakel, waarbij de teruggekeerde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog ook meteen geëerd werden. The Native People zijn eigenlijk altijd onderdeel geweest van de Stampede, ook in de jaren dat ze hun reservaten niet mochten verlaten en onderdrukking tot een dieptepunt zakte.

Op de vraag aan onze hosts, wat de Stampede voor hen persoonlijk betekent, antwoorden ze  allemaal hetzelfde: ‘Community’. Met glinsteringen in hun ogen delen ze uiteenlopende herinneringen. Ik luister en maak ondertussen mijn eigen herinneringen aan dit bijzondere fenomeen.

Hart gaat sneller kloppen
Passie voor paarden, interesse in geschiedenis en alle dromen die ik heb gehad over cowboys, je begrijpt vast dat mijn hart snel klopt deze dagen. Om het evenement nog beter te leren kennen, worden we meegenomen voor een back stage tour. Een sluipweg door de keuken en langs het wasgoed van de medewerkers doet me beseffen dat dit geen standaard excursie is.

En dan sta ik oog in oog met de cowboys die zich voorbereiden op de show. Waar ik word meegezogen in de commotie, krijg ik uitleg over de spelregels en de veterinaire checks van de paarden. De paarden lopen maar één show en gaan na hun optreden terug naar de Stampede Ranch. Tussen de hoge tribunes en in het lawaai van het enthousiaste publiek, zijn de stoere cowboys voelbaar kwetsbaar. De paarden worden op hun gemak gesteld en de cowboys doen hun laatste rekoefeningen, een broek wordt rechtgetrokken en zweethanden worden afgeveegd. Ik ben getuige van zenuwen.”

Wil je het hele reisverslag van Titia lezen? Ga dan naar de Reisprofessional op Reis Special in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.