12 mei 2024
Thumbnail voor Toerisme Bonaire volledig hersteld van coronapandemie

Toerisme Bonaire volledig hersteld van coronapandemie

KRALENDIJK - Bonaire heeft in 2022 weer meer toeristen mogen ontvangen dan voor corona in 2019. Hiermee is het toerisme op het Caribische eiland volledig hersteld. Naar schatting reisden 170.194 internationale toeristen naar het eiland. In 2019 waren dit er 157.800. De stijging van het aantal toeristen ten opzichte van voor corona is in lijn met het Masterplan Toerisme en het Toeristisch Herstelplan.


Een sterke inhaalvraag, een verbeterd vertrouwensniveau, het opheffen van beperkingen in de landen van herkomst en een toenemende ‘airlift’ naar het eiland hebben de resultaten gestimuleerd. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het eiland in december 17.162 toeristen heeft verwelkomd, waarmee het de best presterende maand van 2022 is.

Nederland belangrijkste markt
Op basis van de afgelopen zes maanden is gebleken dat Nederland veruit de belangrijkste markt voor het toerisme in Bonaire is. Nederlanders zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 47 procent van het totaal aantal toeristen op het eiland. Op gepaste afstand volgen de Verenigde Staten (26 procent) en Curaçao (12 procent).

In samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire en de Bonaire Hotel and Tourism Association stelt Tourism Corporation Bonaire (TCB) haar plannen bij om haar toeristische plannen beter af te stemmen op het nieuwe normaal in het post-pandemische tijdperk. Eén van de belangrijkste doelstellingen is om de strategische focus te verleggen om een meer welvarende en milieubewuste bezoeker aan te trekken en om de vraag van de Noord-Amerikaanse markt te vergroten.

 “2022 was een keerpunt dat een sterke opleving en herstel van de toeristische sector liet zien. TCB erkent en juicht het partnerschap en de inzet van alle stakeholders toe bij het realiseren van deze resultaten. Daarnaast blijft ze zich inzetten voor een duurzame toeristenindustrie die zich richt op authenticiteit, cultuur en de unieke identiteit van Bonaire”, aldus Miles Mercera, directeur van TCB.