20 april 2024
Thumbnail voor Toetreding Kroatië tot Schengen- en Eurozone: ‘Van groot belang voor iedereen in Europa’

Toetreding Kroatië tot Schengen- en Eurozone: ‘Van groot belang voor iedereen in Europa’

ZAGREB - Kroatië maakt met ingang van 1 januari 2023 deel uit van de Schengenzone. Daarnaast voert het land op dezelfde dag de euro in. Door deze veranderingen wordt het in het nieuwe jaar makkelijker om naar Kroatië af te reizen. Reisbizz ging in gesprek met Ivan Novak, directeur van het Croatian National Tourist Board van de Benelux, over de voordelen van deze grote veranderingen.


Reizigers die vanuit het Schengengebied naar Kroatië reizen, kunnen op korte termijn zonder controle aan de grensovergangen het land in reizen. Volgens Ivan is dit geweldig nieuws, vooral voor toeristen die met de auto het land in willen. “In de drukke zomermaanden waren er vaak lange files bij de grens door paspoortcontroles. Reistijd ging hierdoor vaak verloren. Vanaf januari zal dit veel tijd schelen doordat dit niet langer meer nodig is.” 

Voordeel voor iedereen
Naast dat het voor toeristen straks eenvoudiger is om Kroatië als vakantiebestemming te kiezen, is het volgens Ivan voor de lokale bevolking ook een groot voordeel. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die dagelijks de grens over moeten voor hun werk."

Voor mensen die op doorreis zijn, beschouwt Ivan deze verandering voor Kroatië ook als een voordeel. “Er zijn veel mensen die met de auto door het land heenrijden, die bijvoorbeeld onderweg zijn naar Griekenland of Bulgarije als eindbestemming. Ook voor hen is het in het nieuwe jaar makkelijker om door Kroatië te reizen. 1 januari is de dag die van groot belang is voor iedereen in Europa."

Stijging toerisme
Het is volgens Ivan nog maar de vraag of de toerismecijfers door deze verandering per direct gaan stijgen. “Persoonlijk verwacht ik op korte termijn niet een opvallende stijging. Wellicht dat het aantal toeristen over een langere periode gaat toenemen. Op dit moment is het belangrijk om aan te tonen dat onze gasten makkelijker en sneller Kroatië in kunnen reizen.”

Invoering euro
Per januari voert Kroatië ook de euro in, wat volgens Ivan veel voordelen oplevert voor toeristen én voor het land zelf. "70 procent van onze toeristen is afkomstig uit de Eurozone. Ze hoeven straks niet meer naar het wisselkantoor en hoeven geen geld meer om te rekenen. Ook komen veel mensen voor een dagtrip naar Kroatië, afkomstig van een cruise bijvoorbeeld. Ze nemen straks wellicht een extra drankje op het terras of geven meer geld uit aan souvenirs.”

Het woord verspreiden
Ivan geeft aan dat het hem goed doet dat dit nieuws zich veelal in de media verspreidt. “We hebben een kleine campagne op social media uitgevoerd en onze eigen perserichten uitgestuurd. We blijven dit goede nieuws communiceren via onze eigen kanalen, persconferenties en gerelateerde bijeenkomsten."