6 december 2023
Thumbnail voor Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

Het bedrijf had naar eigen zeggen een grote schuldenlast opgebouwd in het verleden. Na de uitbraak van de coronapandemie zakte de verkoop van campingvakanties in en moest het bedrijf extra financiering aantrekken. Nu de rentes hard zijn gestegen, is die schuldenberg onhoudbaar geworden. Ook de hoge inflatie bracht Vacansoleil in de problemen, meldt het bedrijf.

Half milljoen vakantiegangers

Via het in 1969 opgerichte Vacansoleil gaan jaarlijks zo'n half miljoen mensen op vakantie. Bij een eventueel faillissement maken klanten die een aanbetaling hebben gedaan waarschijnlijk kans op een compensatie. Het bedrijf is namelijk aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die klanten van reisorganisaties vergoedt in het geval van een bankroet.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf dateren veel schulden nog uit de periode van voor de coronacrisis. Toen leed Vacansoleil enkele jaren achtereen verliezen. Een reorganisatie moest voor beterschap zorgen, maar de pandemie zorgde opnieuw voor financiële problemen.

Rentebetalingen

"We hebben dit jaar en vorig jaar gewoon winst gemaakt, op operationeel vlak. Maar dat is voor rentebetalingen. De rentelasten uit het verleden moet je van die winst betalen", legt de zegsman uit.

Voor de driehonderd medewerkers van Vacansoleil breekt een onzekere periode aan. Het is de bedoeling dat een bewindvoerder samen met de directie van het bedrijf kijkt welke toekomstmogelijkheden er nog zijn.