16 oktober 2024
Thumbnail voor TUI: Zanzibar ‘nieuwe Kaapverdische Eilanden’, ook expansie Azië en Antillen

TUI: Zanzibar ‘nieuwe Kaapverdische Eilanden’, ook expansie Azië en Antillen

De TUI Group heeft Zanzibar, de eilandengroep voor de kust van Tanzania, ten zuiden van de Keniase badplaats Mombasa, aangemerkt als ‘clustermarktbestemming’. Dat betekent dat daar veel hotelresorts en toeristische infrastructuur worden ontwikkeld, ook ten behoeve van de Nederlandse en Belgische markt.

Dat bevestigt topman Arjan Kers van TUI Nederland en België, die deze maand ook is toegetreden tot het bestuur van TUI Group Markets & Airline, in een groot interview voor Luchtvaartnieuws Magazine en Reisbizz.

Naar 600 eigen hotels
TUI Group wil het aantal eigen hotels en resorts met merken als RIU, Robinson Club, TUI Blue en The Mora uitbreiden van ruim 400 nu tot minstens 600. TUI is al sterk in Zuid-Europa, Noord- en West-Afrika, Amerika en de Caribbean, maar richt zich nu ook op Oost-Afrika en Azië. Op Zanzibar zullen binnen drie jaar zeker tien eigen TUI-hotels zijn geopend, in alle prijsklassen, die met eigen TUI-vluchten worden bediend. Dat moeten straks de ‘nieuwe Kaapverdische Eilanden’ worden.

De internationale TUI Group wil het marktaandeel in de hele wereld komende jaren fors uitbreiden. Behalve de eigen hotels groeit ook de eigen vloot van nu zo’n 150 vliegtuigen (waarvan een 30-tal voor TUIfly Benelux) mee. Een uitgekiend nieuw techplatform maakt optimale ‘crossbordersales’ op maat mogelijk. Daarvoor moet het reisconcern de organisatie wel aanpassen.

Kers (55): “TUI NL/BE wordt onderdeel van de brede groepstrategie om TUI Markets & Airline te transformeren naar een datagedreven, elektronische, mondiale marktplaats voor geïntegreerd leisureaanbod. Doel is de efficiency en persoonlijke dienstverlening te optimaliseren. Dat gaat niet alleen om pakketreizen, maar om alle producten. Dat betekent meer keuze, nieuwe bestemmingen, meer gemak en een soepeler boekingsproces.”

Nu ook Brussel-Curaçao
Ook op de ABC-eilanden zoekt TUI verdere expansie. “TUI Nederland vliegt veertien keer per week naar Curaçao, Bonaire en Aruba. Twee keer per dag, het is longhaul onze levensader. We vliegen er met onze Dreamliners heen in drie klassen, economy, comfort en deluxe. Nieuw is dat we ook vanaf Brussel twee keer per week gaan vliegen. De Belgen boeken goed”, aldus Kers.

In Santa Martha wat noordelijker op Curacao wordt een all-inclusive TUI Blue resort gebouwd, dat volgens Kers naar verwachting begin 2026 opengaat. “Daar is nog ruimte. Alle nieuwe ICA-bestemmingen moeten geld opbrengen. En genoeg vraag om er minimaal twee keer per week heen te vliegen. Zanzibar gaan we vanaf november ook zelf aanvliegen in combinatie met Mombasa.”