20 juli 2024
Thumbnail voor United Airlines dertig jaar geleden van start op Schiphol

United Airlines dertig jaar geleden van start op Schiphol

SCHIPHOL - Het is woensdag exact dertig jaar geleden dat United Airlines Amsterdam aan het routenetwerk toevoegde. Op 19 mei 1991 ging de Amerikaanse maatschappij van start met dagelijkse vluchten vanaf Schiphol. Niet naar de Verenigde Staten, maar naar Londen.


De route naar Heathrow, uitgevoerd met een Boeing 727-200, was een feederservice voor trans-Atlantische vluchten die United uitvoerde vanaf de Londense luchthaven. Die had United in 1990 voor vierhonderd miljoen dollar overgenomen van het noodlijdende Pan Am.

Het duurde tot 1993 voordat United Airlines ook vanaf Schiphol trans-Atlantische vluchten ging uitvoeren. Op 1 juni van dat jaar startte de maatschappij een lijndienst naar Washington Dulles Airport. In februari 2001, inmiddels ook ruim twintig jaar geleden, kwam daar een rechtstreekse lijndienst naar thuisbasis Chicago bij.

Fusie met Continental
In 2010 fuseerde United met Continental Airlines. Het fusiebedrijf ging verder onder de naam United Airlines, en werd op dat moment ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappij. Continental was sinds 1999 actief op Schiphol met een lijndienst naar New York/Newark, gevolgd door een lijndienst naar Houston in 2002.

Na de fusie met Continental had United dus vier rechtstreekse trans-Atlantische routes vanaf Schiphol. In 2019 kwam het Californische San Francisco daar nog als vijfde bestemming bij.

Vanwege de internationale reisrestricties door de uitbraak van het coronavirus onderhoudt United momenteel alleen passagiersvluchten naar Newark en Chicago. “De routes naar Washington, Houston en San Francisco keren terug zodra de grenzen weer opengaan”, zegt Rudy Horn, Senior Country Manager The Netherlands van United Airlines.
Een Boeing 727-200 van United Airlines op Schiphol in 1991. Foto: Andries Waardenburg.