23 mei 2024
Thumbnail voor UWV: Veel baanverliezers in reisbranche vonden werk in andere sectoren

UWV: Veel baanverliezers in reisbranche vonden werk in andere sectoren

AMSTERDAM - Het UWV verwacht dat de arbeidsmarkt zich in de loop van 2021 en 2022 gaat herstellen van de coronacrisis. Ondanks de economische impact van de lockdowns is de werkloosheid in het algemeen relatief weinig toegenomen. Ruim zes op de tien mensen die in het eerste halfjaar van de crisis waren ontslagen, hadden binnen zes maanden weer een nieuwe baan. Veel baanverliezers in de reisbranche zijn echter door de coronacrisis niet meer werkzaam in hun eigen sector.


Over het algemeen vonden deze baanverliezers een nieuwe baan in de sector waar zij al werkzaam waren. In de reisbranche en de luchtvaart is het daarentegen anders. Van de baanverliezers in de reisbranche die binnen zes maanden werk vonden, vond 90 procent werk in een andere sector. In de luchtvaartsector was dit 87 procent, blijkt uit de jaarlijkse arbeidsmarktprognose van het UWV.

Door de tegemoetkoming NOW hebben werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden. Vooral in de luchtvaart en de reisbranche zijn hierdoor veel banen ondersteund. Naar schatting zijn in de luchtvaart acht op de tien banen ondersteund door de NOW in de eerste aanvraagperiode. Ook in de drie daaropvolgende periodes werd een groot deel van de banen ondersteund. In de reisbranche was dit 65 procent van de banen.