25 juni 2024
Thumbnail voor Vakantie naar Japan stuk goedkoper, maar voor Japan Airlines heeft dat ook een keerzijde

Vakantie naar Japan stuk goedkoper, maar voor Japan Airlines heeft dat ook een keerzijde

Doordat de Japanse yen fors in waarde gezakt is, is het voor buitenlandse toeristen nu relatief voordelig om in Japan op vakantie te gaan. Ten opzichte van de euro is de yen in anderhalf jaar tijd zo’n 20 procent gedaald. Dat leidde tot een recordaantal buitenlandse toeristen in het voorjaar. Maar bij Japan Airlines is het niet alleen maar hosanna.

Voor Japanners is het namelijk veel duurder geworden om in het buitenland op vakantie te gaan. Daardoor ligt de vraag in het Aziatische land naar buitenlandse reizen nog steeds zo’n 50 procent lager dan voor de coronacrisis, zegt Managing Executive Officer Ross Leggett tegen CNA. “Gelukkig compenseren we dat met meer passagiers uit het buitenland.”

Met name uit westerse landen komen er veel reizigers naar Japan. Vanuit China blijft de vraag nog wel sterk achter, aldus Leggett, die dat wijt aan de verzwakkende Chinese economie.

Een ander nadeel van de zwakke yen is dat de kosten van Japan Airlines flink zijn gestegen, aangezien een groot deel in dollars wordt afgerekend, zoals leasecontracten en de aanschaf van nieuwe toestellen. “Onze vliegtuigkosten worden allemaal in Amerikaanse dollars afgerekend”, zegt Leggett. Ook de kerosine is daardoor duurder geworden.

Hoewel de zwakke koers van de yen daarmee een punt van zorg blijft, is Leggett toch overwegend positief. Afgelopen boekjaar stegen zowel de omzet als de winst van Japan Airlines al fors.