12 mei 2024
Thumbnail voor València voor de tweede keer uitgeroepen tot de gezondste stad ter wereld

València voor de tweede keer uitgeroepen tot de gezondste stad ter wereld

VALÈNCIA - València is voor het tweede opeenvolgende jaar bekroond tot de gezondste stad ter wereld, blijkt uit een onderzoek van Money.co.uk. Voor het onderzoek werden onder meer de veiligheid, levensverwachting, aantal uren zonlicht en kosten van gezonde voeding in verschillende landen onder de loep genomen. València zou de stad zijn die het beste zorgt voor de gezondheid van haar inwoners en bezoekers.


Bij de studie werd rekening gehouden met de meest belangrijke factoren die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Er werd gekeken naar zwaarlijvigheid, levensverwachting, verontreinigingsgraad, gezondheidszorg, veiligheid, misdaadcijfers en uren zonlicht. Dit jaar zijn er ook nieuwe factoren toegevoegd, zoals het aantal toiletten per 100.000 inwoners, de uitgaven voor gezondheidszorg, het percentage van de bevolking dat toegang heeft tot gezondheidszorg, psychische stoornissen en stoornissen ten gevolge van drugsgebruik.

Het licht van València
‘Het licht van València’ is een populaire uitdrukking die de zon en het aangename Valenciaanse klimaat benoemt. De stad heeft 2.696 uren zonlicht per jaar en een gemiddelde temperatuur van 19 graden. De parken, de stranden en terrassen, samen met de bovengenoemde factoren, maken deel uit van de goede kwaliteit van leven in València.

Duurzame gastronomie
València is omringd door vele vierkante kilometers land waar lokale voedingsmiddelen zoals rijst uit L'Albufera, tomaten uit El Perelló, sinaasappelen, kaki's en bonen worden geteeld. De Middellandse Zee brengt elke dag een grote variëteit aan vis naar de vismarkt van de stad. València was ook de plaats waar de Gala-presentatie van de Michelingids Spanje & Portugal 2022 plaatsvond. Bij deze bijeenkomst werden de Valenciaanse keuken en haar producten erkend.

Natuur in de stad
Dankzij de zee, waarvan de bries de lucht van de stad zuivert, blijven de verontreinigingsniveaus in València ver onder die van andere steden. Hierbij komt nog 5 miljoen vierkante meter aan groene gebieden in de stad. Onder andere het Parque de Cabecera, het Parque Central, de Jardines del Real en de Jardín del Turia zijn plaatsen waar inwoners en bezoekers van de natuur kunnen genieten.

Lange levensverwachting
In de studie wordt gewezen op het feit dat de gemiddelde levensverwachting in València 83,5 jaar bedraagt. De rustige levensstijl, samen met een mediterraan dieet en weinig vervuiling, maken de levenskwaliteit ideaal voor het behoud van een goede gezondheid. Het wordt beschouwd als één van de veiligste steden ter wereld en heeft een laag misdaadcijfer.