20 mei 2024
Thumbnail voor Van felgroene cactuslikeur tot ‘The Spirits of Bonaire’ bij The Cadushy Distillery

Van felgroene cactuslikeur tot ‘The Spirits of Bonaire’ bij The Cadushy Distillery

Wist je dat cactussen een essentieel onderdeel zijn van de droge tropische bossen van Bonaire? De stekelige planten helpen bij het stabiliseren van sediment en zorgen ervoor dat er meer water beschikbaar is in de bodem. Maar de cactussen op Bonaire worden ook voor iets heel anders gebruikt: likeuren. In de Bonaire Special ging Reisbizz Magazine in gesprek met Cadushy Distillery.

Doordat er weinig regen valt op Bonaire, kan slechts een beperkt aantal plantensoorten, zoals cactussen, overleven. Op Bonaire wordt de cactus, de speciale ‘kadushi’, gebruikt in de lokale keuken en vormt het de basis voor een lokale likeur.

In 2009 werd The Cadushy Distillery door Eric Gietman en zijn familie opgericht. Dit is de enige distilleerderij op Bonaire waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in het oudste dorp van Bonaire, Rincon. Bij The Cadushy Distillery worden lokale ingrediënten, zoals cactus, sorghum, limoen en speciale kruiden, verwerkt tot een uitzonderlijke likeur.

Felgroene cactuslikeur
“Heb je ooit geprobeerd een cactus te drinken?”, zijn de welkomstwoorden van gids en distilleerder bij Cadushy Distillery, Jennifer Pietersz, terwijl zij de felgroene cactuslikeur in een proefbekertje schenkt. Tijdens een bezoek aan deze stokerij krijg je te zien en te horen waar het allemaal is begonnen. “We gebruiken de ketels voor kleinere batches en om er uitleg te geven. Kadushi kan meer dan 12 meter hoog groeien en is meer dan 100 jaar oud. We oogsten de cactussen met ons Bonairiaanse gereedschap, die helpt om de cactus weg te halen zonder problemen.”

Meer weten over The Cadushy Distillery? Lees dan het hele artikel in de Bonaire Special van Reisbizz Magazine.