7 september 2024
Thumbnail voor Vanaf eind 2024 ETA verplicht voor Verenigd Koninkrijk

Vanaf eind 2024 ETA verplicht voor Verenigd Koninkrijk

LONDEN - Nederlandse reizigers zullen vanaf eind volgend jaar een Electronic Travel Authorisation (ETA) moeten aanvragen voor hun reis naar het Verenigd Koninkrijk. Inwoners van de meeste Europese landen waren hier tot nu toe van vrijgesteld, maar dat gaat veranderen.


Dat meldt de Britse overheid. De nieuwe regels zullen naar verwachting vanaf de herfst van 2024 in werking treden en gelden voor alle nationaliteiten. Alleen Britse en Ierse staatsburgers zullen geen ETA aan te hoeven vragen. De procedure om een ETA te krijgen lijkt in veel opzichten op andere visa-waiver programma’s zoals ESTA (USA), ETA-CA (Canada) en de ETA visa van Australië.

De ETA voor het VK gaat naar verwachting 10 pond kosten en zal twee jaar geldig zijn. Met het nieuwe systeem wil het Verenigd Koninkrijk meer tijd hebben om voorafgaand aan de aankomst van reizigers te beoordelen of er risico’s zijn. “Het plan zal het Verenigd Koninkrijk meer controle over onze grenzen geven, waardoor we kunnen voorkomen dat bedreigingen het Verenigd Koninkrijk binnenkomen”, aldus de overheid in een verklaring.