23 juli 2024
Thumbnail voor Voucherfonds nog steeds niet goedgekeurd, Brussel heeft nog vragen

Voucherfonds nog steeds niet goedgekeurd, Brussel heeft nog vragen

ROTTERDAM - Het kan nog een tijdje duren voordat reisorganisaties geld krijgen uit het voucherfonds, meldt het Financieel Dagblad. De steunmaatregel is pas 5 maart informeel aan de Europese Commissie voorgelegd, bleek vandaag uit het kort geding tegen de SGR. En de Commissie heeft over het voucherfonds nog wel wat vragen.


Het Financieel Dagblad meldt dat de staat en de SGR ‘vrij relaxed’ doen over het beloofde staatsfonds dat er nog niet is. Hierover beklaagde de advocaat van de groep reisbureaus zich vandaag in het kort geding voor de Rotterdamse voorzieningenrechter dat werd aangespannen tegen de SGR. “De houding is: als we te laat zijn, dan heb je pech.”

Volgens de verdediging van de staat is er geen enkele ruimte voor staatsteun, voordat de Europese Commissie dat heeft goedgekeurd. Zonder problemen duurt zo’n goedkeuring twee of drie weken. De staat meldt dat de Commissie aanvullende vragen heeft gesteld. Mogelijk is er een klacht ingediend.

De verschillende reisbureaus die als tussenpersoon werken, waaronder D-reizen, claimden evenveel geld te willen krijgen uit het voucherfonds als reisorganisatoren als TUI. Die reisorganisatoren krijgen een financiering van 80 procent van de waarde van de reisvouchers die ze hebben uitgegeven. De SGR is slechts bereid om leningen te geven voor de eigen omzet van de tussenpersoon. Kosten voor de vlucht en het verblijf die de touroperator aanbiedt, worden niet gedekt.

Doorverkopers
De advocaat van de SGR stelt dat de steunmaatregel alleen is bedoeld voor aanbieders van pakketreizen, laat het Financieel Dagblad weten. Daarnaast zouden de vouchers die doorverkopers hebben uitgegeven, niet deugen. “De 150 miljoen euro die de SGR al heeft aan steun en de 400 miljoen euro voor het fonds kunnen volgens de advocaat niet worden gebruikt om doorverkopers als D-reizen overeind te houden.”

De raadsman van de tussenpersonen is bang dat reizigers de dupe gaan worden van de problemen rondom het voucherfonds. “Als ik het goed begrijp is het verweer: ik heb verwachtingen gewekt, maar alles wat is gezegd is conditioneel. Ik wis dat er 16 maart een deadline was, maar als dat niet lukt dan is dat niet mijn probleem.” Volgens de raadsman heeft de SGR wel wat uit te leggen aan de consument, meldt het Financieel Dagblad.

Op 24 of 25 maart wil de rechter uitspraak doen.