10 oktober 2024
Thumbnail voor Vulkaan IJsland uitgebarsten na weken vol aardschokken, vertraging op vliegveld Keflavik

Vulkaan IJsland uitgebarsten na weken vol aardschokken, vertraging op vliegveld Keflavik

Een vulkaan bij de IJslandse plaats Grindavik, op zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik, is maandagavond laat uitgebarsten. De circa 4000 inwoners van Grindavik werden al op 11 november geëvacueerd omdat de seismische activiteit in het gebied sterk toenam. De autoriteiten vreesden dat een vulkaanuitbarsting aanstaande was. De uitbarsting zorgt voor vertragingen op het vliegveld Keflavik, dat vooralsnog gewoon open is.

De IJslandse meteorologische dienst publiceerde foto's van de uitbarsting, waarop te zien is dat gloeiende lava metershoog de lucht in wordt gespoten. Op sociale media circuleren eveneens beelden van lavafonteinen die oranje-rood afsteken tegen de nachtelijke duisternis en van enorme pluimen van stoom en rook.

Door de uitbarsting is een 3,5 kilometer lange scheur in de aarde ontstaan waaruit 100 tot 200 kubieke meter lava per seconde stroomt, wat volgens de meteorologische dienst veel meer is dan bij eerdere uitbarstingen in het gebied. Of de lava Grindavik bedreigt is nog onduidelijk. De autoriteiten hebben het hele gebied uit voorzorg afgesloten. "We wachten af wat de krachten der natuur voor ons in petto hebben", schrijft president Gudni Jóhannesson op X. "We zijn voorbereid en blijven waakzaam."

De uitbarsting zorgt voor kleine vertragingen op het vliegveld van Keflavik, dat vooralsnog gewoon open is. Wel is een verbod op het vliegen met drones afgekondigd.

Sinds november zijn in het gebied rond Grindavik duizenden kleine aardbevingen geregistreerd, die wegen en gebouwen in het visserplaatsje beschadigden. Grindavik ligt op het schiereiland Reykjanes, dat bij toeristen populair is om zijn vele geisers en warmwaterbronnen.

In april 2010 barstte de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uit. Zo'n 100.000 vluchten werden toen geschrapt waardoor 10 miljoen reizigers wereldwijd strandden