20 april 2024
Thumbnail voor Wadi el Gemal: een woestijn vol verrassingen

Wadi el Gemal: een woestijn vol verrassingen

In Wadi el Gemal (Egypte) maak je kennis met de twee uitersten van het land: water en droogte, zee en woestijn, de koele onderwaterwereld en de verzengende hitte tussen de bergen. Je kunt hier een heerlijke strand- of duikvakantie houden maar ook dieper in de cultuur en natuur duiken. Op het eerste oog mag de woestijn er dor en eentonig uitzien, maar schijn bedriegt: er is een verrassende wereld te ontdekken. Reisbizz neemt je mee naar deze wadi (Arabisch voor vallei) in Egypte.


Als een jonge god klimt gids Ahmedani – toch zeker in de 50 – op afgetrapte sandalen de berg El Talayee op, in nationaal park Wadi El Gemal, pal aan de Rode Zee in Egypte. Af en toe kijkt Ahmedani grijnzend om en vraagt hij in zijn beste Engels of het gaat. Hoewel we al vroeg zijn opgestaan en een uur voor zonsopkomst klaarstonden in onze hike-outfit, wijst de thermometer deze vroege ochtend al dik 30 graden aan. ‘We lopen nu door een miljoenen jaren oud koraalrif,’ vertelt Ahmedani met glinsterende ogen. ‘Ooit was hier zee. Ooit zwommen hier vissen. Ooit groeide hier kleurrijk koraal. Maar de zee verdween en het koraal stierf af.’

Na ongeveer een uur klimmen en klauteren komen we aan de top van de heuvel. De zon is net op en er staat een flinke bries die de zweetdruppels al snel doet verdampen. Van boven hebben we een panoramisch uitzicht over de zee en het landschap. Geen wonder dat vroegere stamhoofden van de Ababda – de Bedoeïenenstam waar Ahmedani ook toe behoort – deze heuvel als uitkijkpost gebruikten om hun territorium in de gaten te houden. De enige bebouwing die we zien, is het resort waar we verblijven. In de verte ploegt een eenzame truck, beladen met enorme brokken graniet, over “snelweg” 65. Voor de rest: woestijn, bergen en leegte.

Wil je het hele verhaal van Sybylle over de wadi lezen? Lees het volledige artikel in de nieuwste Reisbizz Special!