14 juni 2024
Thumbnail voor Woensdag meer duidelijkheid over reisbeperkingen Schiphol deze zomer

Woensdag meer duidelijkheid over reisbeperkingen Schiphol deze zomer

SCHIPHOL - Schiphol maakt woensdag aan het einde van de middag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.


De problemen hielden ook in het winterseizoen, dat van oktober tot en met maart loopt, aan. Dat kwam mede doordat een zomerbonus die bedoeld was om het werk op Schiphol aantrekkelijk te maken voor onder anderen beveiligers, eindigde. Uiteindelijk zorgden de problemen ervoor dat topman Dick Benschop vertrok. Onder zijn opvolger Ruud Sondag, werd weer volop ingezet op werving van meer bewakers en ander personeel.

De afgelopen maanden is er geen sprake meer van lange wachtrijen.

Een maand geleden meldde Sondag al dat er per saldo 170 bewakers bij waren gekomen. De interim-topman zei toen al dat hij, door het aantrekken van meer beveiligers en het verbeteren van de productiviteit, dacht dat Schiphol dit jaar weer gewoon zou kunnen opereren. Daarbij opperde hij wel dat luchtvaartmaatschappijen moeten meehelpen aan het spreiden van de drukte op sommige momenten, zoals de eerste zaterdag van de meivakantie. "Daar verwachten we anders zo'n piek, daar kun je niet tegenop werven."