20 juli 2024
Thumbnail voor ‘Zomervakantie in buitenland wordt stuk duurder door beperkt aanbod’

‘Zomervakantie in buitenland wordt stuk duurder door beperkt aanbod’

SCHIPHOL - Wie op korte termijn een vakantie naar het buitenland wil boeken nu het reisadvies versoepeld wordt, moet er rekening mee houden dat de prijzen hoger liggen dan normaal. Er zal vooralsnog maar een beperkt aantal bestemmingen een positief reisadvies krijgen. Daardoor is het aanbod beperkt, terwijl de vraag naar verwachting enorm is.


Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl langs topmensen in de reisindustrie.

Het kabinet maakt dinsdagavond bekend dat er vanaf 15 mei niet langer een wereldwijd negatief reisadvies geldt, maar dat het oude systeem op basis van kleurcodes terug komt. Naar verwachting krijgt aanvankelijk maar een klein aantal gebieden een gele of groene kleur. Grote kanshebbers zijn Portugal, IJsland, de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca), Finland en een deel van de Griekse eilanden.

Als gevolg daarvan zal er de komende weken maar een beperkt vakantieaanbod zijn. Populaire bestemmingen als Turkije, Italië en het vasteland van Spanje ontbreken vooralsnog. Bovendien zijn Nederlanders niet de enige die op een zonvakantie azen: zo boeken Engelsen sinds vrijdag al massaal vakanties naar Portugal, omdat dat land van de Britse regering een groen reisadvies heeft gekregen.

"De hele wereld vecht nu om de beschikbare bedden in de gele landen", zegt CEO Steven van der Heijden van Corendon. "Het gaat nog om te weinig bestemmingen waarop gereisd kan worden en de vraag explodeert." Hij denkt dat een vakantie hierdoor per persoon wel 100 tot 200 euro duurder kan zijn dan in voorgaande zomers het geval was.

Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR beaamt dat. "Als mensen eenmaal naar een bestemming mogen, komt er een run". Hij vervolgt: "We zien nu al een toename in de boekingen bij de bestemmingen die genoemd worden als bestemmingen waar het eerst op gereisd kan worden." "Dat er zo'n beperkt aanbod is, hebben we natuurlijk niet eerder meegemaakt."