7 september 2024
Thumbnail voor Zon, zee en… sport: deel vakantiegangers laat planning afhangen van grote sportevenementen

Zon, zee en… sport: deel vakantiegangers laat planning afhangen van grote sportevenementen

De sportzomer van 2024 is in volle gang. Na de Tour de France en het Europees Kampioenschap voetbal is het vanaf vrijdag de beurt aan de Olympische Spelen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel Nederlanders het erg belangrijk vinden om sport te kijken tijdens de vakantie. Een groep Nederlanders heeft zelfs overwogen om dit jaar niet op vakantie te gaan vanwege de sportevenementen.

Vooral mannen zijn fervente sportliefhebbers. Zo is maar liefst 42 procent van hen van plan om op hun vakantieadres de verschillende grote sportevenementen mee te pakken, zo blijkt uit onderzoek van Cheaptickets. Onder vrouwen bedraagt dit ‘slechts’ 28 procent van alle respondenten. Een kwart van alle mannen is zelfs bereid om hier zijn hele vakantiedag omheen te plannen, tegenover twaalf procent van de ondervraagde vrouwen. “Vakantie draait om rust en ontspanning”, zegt Mira van Houwelingen, Chief Marketing Officer bij CheapTickets.nl. “Voor de één is dat met een koud biertje voetbal kijken, voor de ander een stevige wandeling door de bergen of met een cocktail aan het strand liggen.” 

Slim geboekt
Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden hun dagplanning gedurende de vakantie laat bepalen door het dagelijkse aanbod aan sport, heeft slechts veertien procent van alle respondenten bij het boeken rekening gehouden met de grote sportevenementen van deze zomer. Zeven procent van alle vakantiegangers zegt hierdoor zelfs overwogen te hebben om dit jaar niet op vakantie te gaan, zo meldt Cheaptickets. Van alle ondervraagden die dit jaar thuisblijven, stelt zes procent dat de sportzomer de belangrijkste reden is om een jaartje over te slaan. Wederom scoren mannen veel hoger dan vrouwen. Zo heeft bijvoorbeeld bijna een vijfde van de mannelijke respondenten hun vakantie geboekt met het EK voetbal, de Tour de France en/of de Olympische Spelen in het achterhoofd. Onder vrouwen bedraagt dit slechts tien procent van de ondervraagden.