16 juni 2024
Thumbnail voor Zoover: Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie

Zoover: Düsseldorf verdringt Schiphol als populairste luchthaven in de meivakantie

ROTTERDAM - Nederlanders die sinds een paar weken een vliegreis boeken, kiezen vaker voor vertrek vanaf Düsseldorf dan vanaf Schiphol. Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De Duitse luchthaven is voor het eerst populairder dan Amsterdam. Qua bestemmingen zijn Turkije en Spanje de komende weken het meest populair.


Schiphol is nog steeds de populairste luchthaven op basis van de boekingen over heel 2023. Van de Nederlanders kiest 39 procent voor de luchthaven. Vorig jaar was dat nog 42 procent. Volgens de review- en boekingssite staat Düsseldorf op de tweede plaats met 28 procent van de vliegvakanties, tegenover 25 procent vorig jaar. De laatste weken voor de meivakantie zien de verhoudingen er echter anders uit. In de afgelopen periode boekte 34 procent een vliegreis vanaf Düsseldorf en slechts 33 procent vanaf Schiphol. Op gepaste afstand volgen Keulen (14 procent), Rotterdam (8 procent), Eindhoven (7,5 procent) en Brussel (3 procent), aldus het onderzoek van Zoover.

Vorig jaar was tijdens de meivakantie Schiphol de luchthaven waar de meeste reizigers voor kozen. Door personeelstekorten in de beveiliging en de bagageafhandeling ontstonden lange wachttijden en misten sommige vakantiegangers hun vlucht. “Die angst is er nog steeds bij reizigers. Bovendien krijgt de luchthaven veel negatieve aandacht in de media. De consument kiest ervoor dit soort problemen uit de weg te gaan”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

Populairste bestemmingen
Daarnaast vertrekken vanaf de Duitse luchthavens zoals Düsseldorf vluchten naar de populaire bestemmingen deze meivakantie. De top vier bestemmingen voor de meivakantie is hetzelfde als vorig jaar met op nummer één Turkije. Gevolgd door Spanje, Griekenland en Egypte. “Door het nieuws over de aardbevingen zijn er minder boekingen voor Turkije, maar dat begint de laatste weken weer aan te trekken”, stelt Hoek. De vraag naar all-inclusive vakanties, wat in Turkije vaak een standaard is, deelt mee in deze toename.

De gemiddelde reissom die Nederlandse vakantiegangers uitgeven aan hun vakantie is dit jaar gestegen. Waar dat vorig jaar nog 2014 euro was, is dat nu 2218 euro.