17 mei 2024
Thumbnail voor Zoover: Frankrijk populairste vakantieland onder Nederlanders dit jaar

Zoover: Frankrijk populairste vakantieland onder Nederlanders dit jaar

ROTTERDAM - Frankrijk is dit jaar wederom het populairste vakantieland onder Nederlanders, zo blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. Ons eigen land was tijdens de coronajaren het populairst, maar komt nu na Spanje op een derde plaats. Hoewel vakanties dit jaar gemiddeld 200 euro duurder zijn geworden, blijft het aantal boekingen records breken volgens Zoover, wat ook al bleek uit eerdere berichtgeving van de ANVR.


De afgelopen maanden zochten bijna twee keer zoveel Nederlanders naar een vakantie in Frankrijk als naar een bestemming in eigen land. “Frankrijk heeft heel veel campings en autobestemmingen en blijft voor Nederlanders het kampeerland bij uitstek. Nu we allemaal weer op vakantie kunnen is het land weer ouderwets populair”, laat Sterre Hoek van Zoover weten. Spanje staat op een stevige tweede plek. Voor corona was Frankrijk ook al het populairst vakantieland.

Naast Frankrijk en Spanje zijn Griekenland, Italië en Turkije dit jaar populaire bestemmingen. Dat is terug te zien in het boekgedrag van vliegvakanties. Het aantal boekingen in het vroegboekseizoen steeg ten opzichte van vorig jaar met 254,4 procent. Begin dit jaar boekte de consument vooral voor de meivakantie. Afgelopen weken leggen de meeste hun zomervakantie vast.

Hogere reissom
Ook de gemiddelde reissom is in vergelijking met vorig jaar fors gestegen. In de eerste maanden van 2022 betaalden Nederlanders gemiddeld 1949 euro voor hun reis. Dit jaar is dat 2179 euro. “De geboekte reizen naar Egypte zijn wat duurder, maar dat komt omdat veel mensen daar een all-inclusive vakantie boeken”, aldus Hoek. In 2019 lag de gemiddelde reissom nog op 1647 euro. Er is dus een stijging van ruim 32 procent in de afgelopen vier jaar. Volgens Zoover heeft dat onder meer te maken met de hogere brandstofprijzen, inflatie en andere crises na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.